Pravicoví extremisté podle odborníků promeškali vhodný okamžik a na téma islámu se začali soustředit v době, kdy už bylo vyčerpané.

Extremisté v prvním čtvrtletí uspořádali méně akcí než loni

Extremisté v Česku za letošní první čtvrtletí uspořádali 44 akcí, což bylo o 32 než za stejné období loňského roku. Mírně se naopak zvýšil počet trestných činů souvisejících s extremismem, a to z loňských 46 na letošních 50. Vyplývá to z aktuální zprávy o extremismu, kterou vydává odbor bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

Levicoví extremisté od ledna do března uspořádali 29 akcí, jejich pravicoví odpůrci sedm. Zbývajících osm akcí se týkalo protiislámských protestů a podílely se na nich obě scény.

Podle odborníků čísla vypovídají o tom, že se prohloubila dlouhotrvající krize uvnitř krajně pravicové scény a do pozadí se dostaly protiromské nálady. „V souvislosti s teroristickými aktivitami islamistů se stále více prosazovalo téma islamofobie,“ uvádí zpráva vnitra.

Pravicoví extremisté ale podle odborníků z vnitra promeškali vhodný okamžik a na téma islámu se začali soustředit v době, kdy už bylo vyčerpané. „Hlavní slovo v tomto tématu získala nová populistická uskupení akcentující směs nacionalismu a xenofobie,“ dodává zpráva.

Policie v prvním čtvrtletí objasnila 24 případů souvisejících s extremismem, v nichž figuruje 45 pachatelů. Nejčastěji museli detektivové řešit extremistickou kriminalitu v Moravskoslezském kraji (devět případů) a v Praze (osm). V Pardubickém, Libereckém a Karlovarském kraji se nestal žádný takový případ.

Za celý loňský rok extremisté v Česku uspořádali 279 akcí, což bylo o sedm více než v roce 2013. Počet extremistických trestných činů naopak meziročně klesl o deset na 201.

-čtk-