Pardubická pobočka je připravena jak personálně, tak materiálně, říká poslanec Chvojka. Reprofoto: ČT

Jan Chvojka: Pardubice jsou na krajský soud připraveny stejně jako Liberec

Ministerstvo spravedlnosti nepovažuje za reálné, aby v následující době proměnilo některou další pobočku krajského soudu v řádný krajský soud, jako se to má stát v případě pobočky ústeckého soudu v Liberci. Někteří poslanci přitom nesou fakt, že Liberec ostatní „předběhl“, nelibě a rádi by podobnou změnu i ve „svých“ volebních obvodech.

V Liberci by řádný krajský soud měl vzniknout do konce roku. Je k tomu ale třeba ještě dotáhnout záměr jak po technické a finanční stránce, tak legislativně. „V této chvíli se počítají potřeby soudců a zaměstnanců na samostatný soud,“ řekla České justici mluvčí ministerstva Kateřina Hrochová.

Po vyčíslení nákladů bude následovat schůzka všech zainteresovaných stran, ta by se měla uskutečnit v posledním dubnovém týdnu. „Závěry schůzky promítneme do důvodové zprávy, která bude provázet návrh legislativní změny pro vládu,“ dodala Hrochová.

Podle informací z ministerského justičního odboru ale naopak není pravděpodobné, že by Liberec v dohledné době mohlo následovat další krajské město, kde zatím řádný soud chybí. V úvahu by připadal například Zlín či Jihlava, kde má pobočky Krajský soud v Brně, Pardubice s pobočkou hradeckého soudu nebo Olomouc, kde je pobočka Krajského soudu v Ostravě. Poslední dvojicí s pobočkou, která ale není v krajském městě, jsou České Budějovice a Tábor.

Podle východočeského poslance a člena ústavně-právního výboru Jana Chvojky (ČSSD) je ale například situace v Pardubicích, co se připravenosti týče, srovnatelná s libereckým případem. „Budu požadovat i vznik Krajského soudu v Pardubicích. Se znalostí poměrů vím, že pobočka v Pardubicích je připravena jak personálně, tak materiálně,“ řekl České justici Chvojka.

O zřízení samostatného krajského soudu usiloval Liberecký kraj deset let, poprvé návrh novely zákona o soudech a soudnictví předkládal v roce 2005, pak znovu o šest let později. Vznik plnohodnotného krajského soudu by zde neměl stát žádné velké finanční prostředky, zázemí soud najde ve 14 let starém justičním areálu.

Robert Malecký