Bývalý středočeský hejtman, exposlanec David Rath. Foto: archiv

Ministerstvo přiznalo exposlanci Rathovi 19 421 korun

Exposlanec David Rath dostane od Ministerstva spravedlnosti jako odškodnění za nezákonně prodlouženou vazbu 19 421 korun. Je to zhruba polovina částky, kterou bývalý politik čelící obžalobě kvůli korupci, požadovat. Na dotaz České justice to uvedl ředitel tiskového odboru ministerstva Miroslav Konvalina.

„Ministerstvo spravedlnosti ukončilo další prověřování žádosti MUDr. Ratha o náhradu škody způsobené nezákonným (neústavním) rozhodnutím o prodloužení vazby, a přiznalo mu na náhradě škody částku 19.421,- Kč,“ uvedl Konvalina s tím, že tuto částku lze přiznat ještě předtím, než bude v trestní věci Davida Ratha rozhodnuto meritorně. „Ministerstvo přiznávalo jen náhradu těch nákladů, které by, nebýt nezákonného rozhodnutí, nevznikly,“ vysvětlil Konvalina.

Ministerstvo snížilo částku, kterou exposlanec požadoval zhruba na polovinu. Uvádí k tomu dva důvody. „S ohledem na šetření prováděné k otázce příčinné souvislosti mezi tím kterým úkonem právní služby a nezákonným rozhodnutím o prodloužení vazby a též vzhledem k tomu, že náklady zastoupení vzniklé přímo před Ústavním soudem by měly být uplatňovány před ním, bylo nakonec uplatněnému nároku vyhověno v menším rozsahu (oněch 19.421,- Kč), než žadatel sám na nákladech právního zastoupení požadoval (45.254,- Kč),“ stojí ve vysvětlení ministerstva.

Případ exposlance Davida Ratha obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce se chýlí k prvnímu závěru po zhruba třech letech od vypuknutí celé aféry. Nejblíže rozsudku je devět lidí, kteří se verdikt dozví 7. dubna. Část týkající se Ratha a organizátorky údajně podezřelých veřejných zakázek Lucii Novanské projedná soud v dubnu a květnu.

-rm-