Foto: archiv

Ráno otevřu oči… a jsem ve střetu zájmů

Písemná odpověď premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na interpelaci poslance Adolfa Beznosky (ODS) ve věci nahlášených střetů zájmů místopředsedy vlády Andreje Babiše (ANO) při jednání kabinetu potvrdila dřívější zjištění České justice: Babiš ohlásil za uplynulý rok střet zájmů pouze v šesti případech. Sám Beznoska v následném komentáři označil toto číslo za podhodnocené.

„Pan ministr Babiš na vládě nahlásil šestkrát střet zájmů, podle mého názoru jich však bylo mnohem více. Celé jeho vládní angažmá je totiž jeden velký střet zájmů,“ prohlásil Beznoska pro Českou justici. Odpověď premiéra Sobotky, která obsahuje výčet nahlášených střetů zájmů, najdete zde: strana 1, 2 a 3.

První trojici střetů Babiš nahlásil hned loni na jaře, zkraje vládního působení. Pak nastala přibližně desetiměsíční pauza, kdy se vicepremiér a ministr financí v žádném střetu necítil nebo ho nehlásil. Další případ nastal až letos v únoru, kdy už na Úřadu vlády několik týdnů ležely otázky České justice na toto téma, tiskový odbor jejich zodpovězení brzdil a Babiš mohl být upozorněn, že je o toto téma mediální zájem.

Na pozadí aktuálního sněmovního dění poslanec Beznoska ukazuje, jak je současná úprava zákona o střetu zájmů bezzubá. „Že ministr Babiš nahlásí možný střet, vůbec neznamená, že návrh, šitý mu na míru, neprojde. Ba naopak, jak zrovna sledujeme nyní, kdy návrh vypracovaný ministerstvem financí o biopalivech předkládá jiný ministr, aby byl Andrej Babiš ,mimo podezření´,“ řekl Beznoska.

 

Střet zájmů podle hnutí ANO

„Samozřejmě, že jsem ve střetu zájmů. To všichni věděli. Já jsem ve střetu zájmů, už když ráno otevřu oči.“ (Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš)
 
„Tady žádný konflikt zájmů neexistuje.“ (Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek) 
 

Člen ústavně-právního výboru sněmovny, poslanec Martin Plíšek (TOP 09), už kvůli neúčinnému zákonu ohlásil, že se pokusí navrhnout změnu Ústavy. Chce, aby ministři po dobu výkonu funkce nemohli být společníky či ovládajícími osobami v obchodních společnostech. „K úpravě střetu zájmů v Ústavě nedávno vyzval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský na semináři ke změnám ústavy. Chci o návrhu jednat se zástupci všech klubů,“ sdělil Plíšek serveru iDnes.cz.

Kdyby bylo možné brát vážně všechna vyjádření vicepremiéra Babiše, musel by ostatně hlásit střet zájmů na každém jednání vlády. „Samozřejmě, že jsem ve střetu zájmů. To všichni věděli. Já jsem ve střetu zájmů, už když ráno otevřu oči,“ prohlásil Babiš včera ve vysílání České televize. Jeho stranický kolega, druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek, to ale tak dramaticky nevidí. „Tady žádný konflikt zájmů neexistuje,“ reagoval Faltýnek.

Robert Malecký