Nový návrh zákona o státním zastupitelství ohlásil ministr spravedlnosti Robert Pelikán na svém Twitteru. Foto: MSp

Týden v české justici: Habemus legem, oznámil ministr

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Po několika klidnějších týdnech se dění v tuzemském justičním prostředí opět dostalo na přední stránky médií. Jednoznačně největší podíl na tom měl nový návrh zákona o státním zastupitelství, ale zájem se pojil i s kauzami platů soudců či prezidentské amnestie, které již měly být minulostí. K tomu všemu byly schváleny změny v exekucích a předseda ÚS Pavel Rychetský nastínil, koho by nejraději viděl na svém místě po roce 2017…

V průběhu celého týdne poutal pozornost většiny tuzemských médií nový návrh zákona o státním zastupitelství, který zvoláním „Habemus legem“ oznámil na svém Twitteru ministr spravedlnosti Robert Pelikán (pro znalce latiny pak svůj výrok poopravil na „Habemus rogationem“). Jak zhodnotil v úterý např. deník E15, nynější návrh do jisté míry kopíruje reformní předlohu bývalého ministra spravedlnosti Pospíšila. Naopak od nedávných změn, které měly žalobce dostat pod větší kontrolu resortu, se upustilo. Kompletní znění návrhu si můžete přečíst na serveru Česká justice.

O návrhu hovořil v úterý s deníkem E15 nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „S novým ministrem jsme měli několik jednání. I když jsme se neshodli ve všem, oceňuji jeho věcný přístup. V principu jsme ve shodě,“ uvedl Zeman, který dále vyzdvihl vhodnost a nutnost nezávislosti žalobců na politice. Připravovaný zákon půjde v nejbližší době do připomínkového řízení a následně musí projít celým legislativním procesem. Nicméně jak připomněly např. deník Právo či server iHNed.cz, ministr Pelikán již jeho podobu předjednal s koaličními partnery v obou komorách Parlamentu.

Názory vybraných politiků na nový návrh publikoval ve středu server Česká justice. Setkal se se spíše přívětivým hodnocením, nicméně např. bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová považuje zrušení vrchních státních zastupitelství a zachování vrchních soudů za „naprosto nesystémový krok a anomálii.“ Naopak se základními tezemi návrhu souhlasí Miroslav Antl. „Novému panu ministrovi spravedlnosti jsem už osobně poděkoval za jeho konstruktivní a vstřícný přístup, který je vítanou změnou oproti přístupu předchozích dvou ministryň,“ řekl v rozhovoru předseda ústavně-právního výboru Senátu.

Věcnými změnami, jež by mohl reformní návrh přinést, se téměř každý den v Lidových novinách zabýval Martin Shabu. Pod jeho drobnohled se tak dostal i protikorupční speciál, který nahradí vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. „Bude se zabývat nejen korupcí, ale i závažnou hospodářskou kriminalitou,“ nastínil úlohu nezávislého a izolovaného orgánu Robert Pelikán v rozhovoru pro úterní Lidové noviny. Obavy však podle redaktora Lidových novin budí zejména neexistence kontrolního orgánu, který by měl na činnost instituce dohlížet. Podle pátečního vydání deníku Právo je nepravděpodobnější kandidátkou do čela speciálního zastupitelství Lenka Bradáčová, které dal list větší šance než Ivu Ištvánovi. Oba vrchní zástupci však odmítli tyto diskuze jako předčasné.

Nejen svůj názor na současnou činnost státních zástupců a policistů, ale i pohled na Ústavu a její možné změny prezentoval v rozhovoru pro páteční vydání Hospodářských novin předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Ten na jednu stranu ocenil snahu kriminalistů se více zaměřit i na dříve nedotknutelné politiky, nicméně zdůraznil, že ji shazují časté chyby. „Sdílím obavy, že tyto možné přehmaty, přešlapy a velmi neodborné výklady mohou stále ještě trvat. Dokonce dost dlouho,“ řekl listu Rychetský, který dále upřesnil, že z čela Ústavního soudu odejde ke konci roku 2017. Jako svého nástupce by rád viděl současného předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu, který je dle jeho slov „velmi kvalifikovaný kandidát.“

Náležitou pozornost věnovala tuzemská média také znovuotevření sporu o soudcovské platy. Ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti se o něj podáním ústavní stížnosti postaral předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa. „Ústavní stížnost nemůže zpochybnit dohodu o platech soudců, kterou schválila vláda. Ministerstvo spravedlnosti podání ústavní stížnosti vítá, protože umožní udělat definitivní tečku za celou touto otázkou,“ citovalo Roberta Pelikána v této souvislosti např. středeční Právo. Tento pohled na věc podpořili i výše zmiňovaný Josef Baxa nebo předseda vlády Bohuslav Sobotka. „Ale pokud na druhou stranu Ústavní soud stížnost odmítne, tak hrozí, že ty dohody nebudou ochotni podepisovat někteří soudci proto, že prostě budou už mít napevno a provždy stanoveno, že mohou získat mnohem víc,“ upozornil ve vysílání ČT místopředseda Soudcovské unie ČR Tomáš Novosad.

Další kapitola se pravděpodobně začne psát i v případě rozsáhlé prezidentské amnestie z roku 2013. Jak totiž v pátek upozornily deníky Právo a E15, exprezident Václav Klaus požádal nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o prošetření informací o možné korupci, která ji měla podle ředitele Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenky provázet. Václav Klaus však v dopisu Pavlu Zemanovi vyslovil názor, že se Soukenka „snaží otřást důvěrou občanů v existenci právního státu a v morální integritu jeho hlavy“ a ke zpochybnění amnestie zneužil smrti podnikatele Petera Kovarčíka.

Lidové noviny se ve svém pondělním vydání vrátily k volbě nového vedení Exekutorské komory. V této souvislosti se Kristián Léko zabýval otázkou, zda budou noví členové vedení zastánci místní příslušnosti exekutorů či nikoliv. Za nejpravděpodobnější variantu považuje Léko kompromis ve formě podpory tzv. „nepravé“ teritoriality. Pohledávky státu, územních samospráv či zdravotních pojišťoven by se tak exekutorským úřadům přidělovaly, naopak soukromým subjektům by i nadále byla ponechána možnost volby. Rozhovor s nově zvolenou prezidentkou Exekutorské komory Pavlou Fučíkovou publikoval v pátek server Česká justice. „Nechystáme změnu v prosazování místní příslušnosti, jak bylo argumentačně podchyceno stávajícím prezidiem. Nové prezidium bude pokračovat v této ideji,“ řekla k tématu Fučíková.

Téma exekucí bylo v médiích probíráno i uprostřed týdne. Ve středu totiž poslanci schválili novelu občanského soudního řádu a exekučního řádu, jejíž největší přínos vidí ministr spravedlnosti Robert Pelikán „v kultivaci provádění exekučního řízení, které se týká manželů.“ Hlavní body novely shrnula tisková zpráva resortu, sám ministr ji přiblížil ve středečním vysílání České televize, kde zdůraznil i její širokou podporu napříč politickým spektrem. Z tohoto důvodu nepředpokládá komplikace ani v horní komoře Parlamentu

Jaroslav Kramer pro aktuální vydání týdeníku Ekonom zpovídal náměstka ministra spravedlnosti Michala Fraňka. Ten sám sebe vidí především jako „výkonnou sílu“ a „úředníka s patnáctiletou praxí“. Na Kramerovu narážku na politické ambice dřívějších náměstků včetně současného ministra Roberta Pelikána reagoval tím, že on žádné takové ambice nemá. „Jako úředník jsem zvyklý na to, že plním zadání svých šéfů,“ zdůraznil Franěk svou loajalitu, která podle něj vhodně zapadá i do rámce nového služebního zákona.

Hospodářské noviny se v pondělí zmínily o příchodu Natálie Rosové do pražské pobočky mezinárodní kanceláře Schönherr. Zde se bude věnovat právu kapitálových trhů či bankovnímu a finančnímu právu.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

7.4.2015
14:00
 I v tomto týdnu probíhá 26. schůze Poslanecké sněmovny. Na ní budou poslanci pokračovat mj. v prvním čtení tzv. finanční ústavy. Dostat by se mohlo i na změny v zákoně o veřejném ochránci práv či na návrh změny Ústavy, který by omezoval možnost opakovaného výkonu funkce soudce Ústavního soudu.
8.4.2015
20:00
Na netradiční večerní schůzi vlády se značně obsáhlou agendou přinese ministr spravedlnosti Robert Pelikán návrh změn v trestním řádu.

hi-banner