Pelikán kárně žaloval tři soudce najednou Foto: archiv

Novela vyhlášky přiblíží státní zástupce šestých odborů VSZ speciálu

Takzvané šesté odbory Vrchních státních zastupitelství v Praze a v Olomouci zvýší počet státních zástupců celkem o deset. Tyto už nyní zvláštním postavením státy ve státě se mají poté takřka automaticky překlopit ve Speciální útvar státního zastupitelství. Nová místa v Praze a Olomouci budou tabulkově sebrána okresům a krajům a nastane „přesun“. Takový plán je popsán ve zprávě k novele vyhlášky o jednacím řádu státního zastupitelství.

Nestandardní, nesystémové řešení výkonu dozoru nad zákonností trestního řízení v některých trestních věcech hospodářské a finanční kriminality prostřednictvím pouhé vyhlášky ministerstva spravedlnosti má další pokračování. Tentokrát mimo zákon rozšiřuje návrh novely vyhlášky o jednacím řádu státního zastupitelství věcnou působnost odborů závažné hospodářské a finanční kriminality při Vrchních státních zastupitelstvích, tzv. šestých odborů, o činy spáchané v souvislosti s insolvenčním řízením.

Podle důvodové zprávy nastane důsledkem rozšíření pravomocí vrchních státních zastupitelství nutnost zvýšit počet státních zástupců už tak přetížených šestých odborů. „V souvislosti s navrženou změnou se předpokládá navýšení počtu tabulkových míst odborů závažné hospodářské a finanční kriminality vrchních státních zastupitelství celkově přibližně o deset státních zástupců,“ uvádí se v důvodové zprávě k novele vyhlášky. Dvě třetiny z přibližně deseti státních zástupců budou přiděleny do Prahy a zbytek do Olomouce, a to „na základě dohody vedoucích státních zástupců“.

Nová vyhláška bude pohromou pro okresní a krajská státní zastupitelství, kterým sebere předmětných deset míst a přesune je do Prahy a do Olomouce. „K tomuto posílení odborů dojde přesunem tabulkových míst mezi články soustavy státního zastupitelství, nedojde tak k navýšení celkového počtu státních zástupců,“ píše se ve zprávě „Nejedná se tedy o celkový nárůst agendy v rámci soustavy státního zastupitelství, ale pouze o přesunutí agendy z okresních a krajských státních zastupitelství na vrchní státní zastupitelství a tomu odpovídající přesun státních zástupců,“ uvádí zpráva.

Podle jakého klíče budou státní zástupci pro přesun do šestých odborů vybíráni a podle jakých pravidel se přesun uskuteční, zpráva neuvádí. Ze zprávy není ani jasné, zda se spolu s místy přesunou do Prahy a do Olomouce i státní zástupci z okresů a krajů nebo naopak jak bude naloženo se státním zástupci z okresů a krajů, jejichž místa budou přesunuta bez nich. Zpráva jednou hovoří o přesunu tabulkových míst, jindy zase o přesunu státních zástupců, kteří budou nakonec přiděleni do Prahy a do Olomouce. Zákon o státním zastupitelství zná pouze přidělení nebo přeložení, avšak nerozhodují o něm vedoucí státní zástupci, nýbrž ministr spravedlnosti.

O přidělení stejně jako o přeložení státního zástupce rozhoduje podle zákona o státním zastupitelství vždy ministr spravedlnosti. Ministr spravedlnosti po jmenování přiděluje státní zástupce s jejich souhlasem ke konkrétnímu státnímu zastupitelství. Ministr spravedlnosti může státního zástupce s jeho souhlasem nebo na jeho žádost také přeložit. Žádost o přeložení předkládá státní zástupce prostřednictvím nejvyššího státního zástupce, který připojí stanovisko, co se týče odbornosti a znalostí předmětného státního zástupce. Bez souhlasu státního zástupce může ministr spravedlnosti přeložit státního zástupce pouze na určitou dobu. Pravidla pro přesun státních zástupců a jejich přidělení na základě dohody vedoucích státních zástupců však zákon vůbec neobsahuje.

Zpráva ovšem konstatuje jako fakt, že se prostě místa přesunou, a proto budou vrchní státní zastupitelství potřebovat ročně o dva a půl milionu korun více na platy nově přisunutých státních zástupců: „Nejvyšší celkové navýšení nákladů na platy státních zástupců tak představuje 2.616.000 Kč za rok:12 měsíců × 10 státních zástupců × 21.800 Kč jako nejvyšší rozdíl,“ píše se v důvodové zprávě.

Vyhláška bude platit do přijetí nového zákona o státním zastupitelství, což je podle důvodové zprávy od 1. ledna 2016. Poté mají být vrchní státní zastupitelství zrušena a státní zástupci vrchních státních zastupitelství se automaticky stanou státními zástupci Nejvyššího státního zastupitelství. Podle důvodové zprávy k novele vyhlášky se tímto postupem „řada“ státních zástupců nakonec jednoduše změní ve státní zástupce Speciálního státního zastupitelství.

Oproti poslednímu návrhu zákona o státním zastupitelství zpráva neříká nic o výběrových řízeních. „Z těchto státních zástupců pak část přejde na Speciální státní zastupitelství, počítá se s tím, že státními zástupci Speciálního státního zastupitelství se stane řada státních zástupců nyní zařazených do odborů závažné hospodářské a finanční kriminality vrchních státních zastupitelství -tzv. šesté odbory,“ uvádí se ve zprávě.

-ire-