Prokeš považuje obvinění za šikanu související s jeho odvoláním z funkce 1. náměstka Vězeňské služby Foto: vscr.cz

Předražené nákupy masa? Vedení VS mě chce cíleně zlikvidovat a připravit o výsluhy, tvrdí Prokeš

Bitva mezi starým a novým vedením vězeňské služby pokračuje. Bývalý 1. náměstek vězeňské služby Marian Prokeš označil obvinění z nakupování předraženého masa ve Věznici Bělušice za mstu. Nynější ředitel VS Martin Ondrášek to ve vyjádření pro Českou justici označil za absurdní.

Podle Mariana Prokeše se mu nové vedení Vězeňské služby mstí za otevřenou kritiku. „Současné vedení Vězeňské služby od počátku svého nástupu zaměřuje své kroky ne na řízení služby, ale na nalezení jakýchkoliv kompromitujících materiálů na bývalého generálního ředitele Dohnala a jeho náměstka Prokeše. Když se jim toto nedaří, tak alespoň něco vykonstruují. Trestní oznámení na mou osobu pro předražování masa je minimálně již čtvrté trestní oznámení na mou osobu podané současným vedením Vězeňské služby za poslední rok. Vedení Vězeňské služby je vedeno nenávistnou snahou mne zcela zlikvidovat, připravit o výsluhové nároky i za cenu zatajování důkazů v rámci řízení ve věcech služebního poměru a zabránit mi tak možnému návratu do služebního poměru na původní služební místo,“ řekl Prokeš České justici. Trestní oznámení kvůli nákupům předraženého masa ve Věznici Bělušice podalo Generální ředitelství Vězeňské služby letos v březnu.

Vybrali si jen mě, zlobí se Prokeš

V dokumentu, na základě kterého celou věc nyní prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů a který vypracoval tehdejší šéf logistiky VS Richard Ščerba, zmiňuje v souvislosti s nákupy masa ve Věznici Bělušice i Prokešovu manželku Petru. Ta v té době šéfovala referátu stravování a měla tak na nákupy potravin ve věznicích dohlížet. „Tento dokument měl prověřit nákupy potravin a vývoj cen ve věznicích formou monitoringu. Ano, takový dokument existuje a z jeho obsahu vyplývá, že tehdejší pracovníci generálního ředitelství označili celkem 8 věznic, které překračovalo průměrné ceny potravin. Proč tedy bylo podáno pouze jedno trestní oznámení, a to na Prokeše? Proč byla provedena cílená kontrola Richardem Ščerbou pouze v Bělušicích, a to pouze na období, kdy jsem v této věznici zastával pozici ředitele věznice?,“ zlobí se nyní Marian Prokeš.
Zároveň připomíná, že jeho manželka Petra Prokešová byla od roku 2009 až do roku 2013 na nemocneské respektive na rodičovské dovolené, tudíž na kontroly nákupu nemohla mít vliv. Prokešová byla po nástupu nového vedení z Vězeňské služby rovněž odejita. „Generální ředitel Tregler tehdejší prověřování nákupů masa nevyhodnotil jako možnou korupci. Paradoxně mne povolal řídit jednu z nejsložitějších organizačních jednotek v zemi, a tou byla Pankrác. Následně si mne vybral jako prvního náměstka,“ dodává Prokeš.

Nejasností v monitoringu bylo více

V roce 2013 byl ve Vězeňské službě pořízen software, který monitoroval ceny veškerých potravin v celé VS včetně veškerých informacích o jednotlivých dodavatelích a dodávaných komoditách. Pomocí tohoto systému měli možnost jednotliví vedoucí referátu stravování a výživy věznic porovnávat ceny dodavatelů v celé Vězeňské službě. „Tento monitoring byl nástupem současného vedení Vězeňské služby odstaven z provozu. Důvod si můžeme jen domýšlet,“ tvrdí Marian Prokeš. To ovšem VS odmítá. Podle náměstka generálního ředitele pro ekonomiku a logistiku Miroslava Honzíka mají při porovnávání cen potravin určitou vypovídající hodnotu data z konkrétního regionu či oblasti, kde lze jednoznačně určit případné odchylky konkrétní ceny od obvyklých nákupních cen.  Takový byl právě příklad Věznice Bělušice: „Nejasností ohledně monitoringu cen potravin bylo ve sledovaném období více. Zmiňovaný program pro sledování cen potravin nebyl ve Věznici Bělušice vůbec používán.  Není pravda, že by tento software byl odstaven z provozu, používáme ho i nadále,“ uvedl náměstek Honzík. Podle generálního ředitele VS ČR Pavla Ondráška jsou výroky Mariana Prokeše zcela nesmyslné a absurdní, vedené pouze snahou poškodit Vězeňskou službu a její současné vedení.

Spory ve vedení vězeňské služby začaly loni v dubnu, kdy ministryně spravedlnosti Helena Válková odvolala kvůli problémům v hospodaření a rozdílnému názoru na vedení ředitelství tehdejšího šéfa Petra Dohnala a nahradila ho Pavlem Ondráškem. Ten se vzápětí pustil do otevřené kritiky Dohnalova vedení a podal v této souvislosti i trestní oznámení, což kritizoval právě první náměstek Prokeš. I on tak byl vzápětí novým vedením propuštěn. Kárná komise odebrala Prokešovi kvůli výrokům na adresu ředitele Ondráška hodnost. Prokeš se odvolal jak kvůli propuštění, tak kvůli odebrání hodnosti. „Soustavné podávání trestních oznámení na mou osobu současným vedením Vězeňské služby má za cíl obstruovat v rámci řízení ve věcech služebního poměru. Laicky řečeno, proti rozhodnutím o uložení kázeňského trestu a propuštění ze služebního poměru jsem podal odvolání, jehož řízení mi tehdejší ministryně Válková zhruba týden před ukončením 90denní zákonem stanovené lhůty přerušila z důvodu, že jsem se mohl dopustit trestného činu „urážky mezi vojáky“. Tento důvod již však před více než měsícem odpadl, jelikož GIBS toto trestní oznámení odložila, protože se trestný čin nestal,“ dodává Prokeš, který si kvůli tomu již stěžoval i u ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ten už dříve zamítl rozklad, který podal exšéf VS Dohnal proti svému odvolání z funkce.

Eva Hofrichterová