Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Corpus Solutions má od ministerstva další zakázku za téměř 4 miliony

Firma Corpus Solutions, kterou Útvar odhalování korupce a finanční kriminality šetří kvůli způsobu odškodnění za problémy s provozem obchodního rejstříku, dál pracuje pro ministerstvo spravedlnosti. Letos získala zakázku na „servisní smlouvu pro pilotní ověřovací provoz pro notáře“ za 3,9 milionu korun.

Detektivy z ÚOKFK zajímá způsob vyrovnání ministerstva s firmou Corpus Solutions, která měla zavedení nového systému elektronického obchodního rejstříku na starosti. Počátek provozu ale provázely obrovské komplikace, kvůli kterým měla firma Corpus Solutions zaplatit ministerstvu odškodnění. Dohodu se společností uzavřel Pelikán ještě jako náměstek ministryně za ANO Heleny Válkové. Podle trestního oznámení jeho úřad odpustil stamilionovou pokutu. Podle Pelikána je to absurdní, celá zakázka stála asi 30 milionů a penále podle něj mělo činit dva miliony.

Zajímavé je, že Corpus Solutions i přes závažné problémy s provozem obchodního rejstříku získala od resortu další zakázku. Servisní smlouva pro pilotní ověřovací provoz pro notáře za 3 872 000 korun bohužel nyní není na webu ministerstva spravedlnosti k dispozici. Ještě před několika dny ale na webu byla a Česká justice se zeptala poslanců ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny na její posouzení. „Neznám okolnosti uzavření této smlouvy, každopádně se na ně budu ptát na nejbližším jednání finančního podvýboru ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny ekonomického náměstka ministerstva spravedlnosti,“ reagoval Martin Plíšek z Top 09.
O něco kritičtější byl Jan Chvojka z ČSSD. „V běžném životě i businesu je obvyklé, že když vás druhá strana zklame či vám způsobí problémy, tak s ní už smlouvu neuzavřete. Z tohoto hlediska další uzavření smlouvy s Corpus Solutions považuji za diskutabilní a ne zcela logické,“ napsal poslanec České justici. Naopak podle exministryně Válkové je uzavření kontraktu a obsah smlouvy v pořádku i z toho důvodu, že Corpus Solutions je podle ní firma specializující se přímo na software pro notáře.

Corpus Solutions také podle přehledu faktur ministerstva spravedlnosti inkasuje za provoz obchodního rejstříku měsíčně zhruba milion korun. I to by mohlo mít vliv na škodnou částku bezmála 400 milionů korun, kterou v anonymním trestním oznámení uvedl oznamovatel.

Pikantní také je, že podle informací České justice nyní jako poradce ministra spravedlnosti Pelikána pro oblast IT působí bývalý projektový manažer společnosti Corpus Solutions Michal Daněk. Pelikán angažmá Daňka na ministerstvu potvrdil. Popřel ale, že by byl jeho poradcem.“Pan Daněk není mým poradcem. Pro ministerstvo ale pracuje, a to velmi dobře,“ zdůraznil ministr ve svém vyjádření pro Českou justici. V oficiálních dokumentech ministerstava ale Michal Daněk opakovaně jako „poradce ministra spravedlnosti pro oblast IT“ figuruje.

Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky současné policejní vyšetřování Pelikánovu pozici ve vládě neohrožuje. „Já si nemyslím, že pan ministr Pelikán je v ohrožení na základě toho, co zatím bylo během víkendu o té věci publikováno,“ uvedl premiér na Primě. Při pondělní schůzi vlády by Pelikán podle něho měl informovat ministry o tom, jakou má o kauze povědomost.
Celou věc musí nezávisle posoudit policie, vláda zasahovat nesmí ani nemůže, zdůraznil Sobotka, který o ní má informace jen z médií. „Já myslím, že to, co je důležité, je, jestli se ta věc nějak osobně dotýká pana ministra Pelikána, nebo ne,“ podotkl Sobotka. Připouští, že ministr by mohl být ve velmi citlivé pozici.

Eva Paseková