Krajský soud v Praze Foto: Eva Paseková

Krajský soud v Praze: S novým modelem doplňování soudů nesouhlasíme

Vedení Krajského soudu v Praze podporuje snahu ministerstva spravedlnosti řešit nedodělky na některých soudech. S navrhovanou změnou zavedení tzv. „dynamického modelu“ doplňování soudců na jednotlivé soudy ale nesouhlasí.

Podle Krajského soudu v Praze tzv. „dynamický model“ řešením stávající situace být nemůže, neboť nedodělky neodstraní a povede ke znevýhodnění soudů, které nápad věcí zvládají se značně zvýšeným pracovním nasazením. „Nad to nerespektuje stávající zákon,“ uvedla mluvčí soudu Zuzana Steinerová pro Českou justici. Současný model vychází z počtu soudců při jmenovacích etapách a zároveň z počtu nápadů za tři roky zpět (do roku 1998 to bylo dokonce rok zpětně pozn. red). Výpočty a metody  vycházejí z pevně stanoveného počtu soudců pro Českou republiku. Tento počet není výsledkem kvalifikovaného zjištění potřeby počtu soudců, je spíše výsledkem politické dohody. Nový model by měl započítávat nedodělky soudů až několik let zpětně.
Krajský soud v Praze má za to, že by ve věci doplňování soudcovských míst měl být i nadále dodržován současný zákonný postup – tedy doplnění systemizovaného stavu  na soudech s neobsazenými soudcovskými místy by mělo být prováděno proporčně. „Takový postup stanoví  § 123 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích v platném znění, který mj. uvádí, že Ministerstvo spravedlnosti vykonává státní správu Nejvyššího soudu a vrchních, krajských a okresních soudů tím, že zajišťuje chod soudů po stránce organizační, zejména každoročně stanoví s ohledem na množství projednávaných věcí pro každý soud počty soudců, asistentů, vyšších soudních úředníků, soudních tajemníků, vykonavatelů a dalších zaměstnanců u něj působících,“ dodává mluvčí Zuzana Steinerová s tím, že z uvedených důvodů Krajský soud v Praze tzv. „dynamický model“ odmítá.
Kvůli novému návrhu na doplňování soudů se předsedové krajských soudů sejdou už příští týden. Výsledek jednání pak budou prezentovat ministerstvu spravedlnosti.

-hof-