KSZ v Ostravě vyhlásí nové řízení na sedmnáct právních čekatelů

Výběrové řízení na sedmnáct míst právních čekatelů pro obvod působnosti Krajského státního zastupitelství v Ostravě vypíše znovu v nejbližší době krajská státní zástupkyně KSZ v Ostravě Zlatuše Andělová. Totožné výběrové řízení vyhlásila v březnu, ale z pokynu Ministerstva spravedlnosti ho v srpnu zrušila.

Jakkoli by se z oznámení KSZ v Ostravě o zrušení výběrové řízení na místa právních čekatelů v obvodu KSZ v Ostravě mohlo zdát, že jde o ministerský zásah do autonomie státního zastupitelství a krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové, není tomu tak.
Podle slov Zlatuše Andělové byl důvod, pro který ministerstvo spravedlnosti vydalo pokyn, aby výběrové řízení zrušila, ryze technický – totiž chybně uvedená lhůta. „Ministerstvo spravedlnosti vykonává správu státního zastupitelství, je oprávněno takový pokyn vydat. Rozhodnutí ministerstva spravedlnosti respektujeme,“ uvedla Zlatuše Andělová k oznámení vyvěšeném na úřední desce Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Na úřední desce státního zastupitelství je nyní vyvěšeno, že krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová svým opatřením ze dne 4. srpna 2015 ruší z pokynu ministerstva spravedlnosti ze dne 29. července 2015 výběrové řízení na místa právních čekatelů pro obvod působnosti KSZ v Ostravě, které vyhlásila 25. března 2015.
Totožné oznámení vyvěsilo na svém webu také Nejvyšší státní zastupitelství. Za ojedinělé jej považují mnozí státní zástupci a také sama krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová souhlasí, že se s takovou situací ještě nesetkala.

Na dotaz, jak bude dále postupovat, uvedla, že v nejbližších dnech vyhlásí nové výběrové řízení. Cílem bude nalézt sedmnáct nových právních čekatelů pro obvod KSZ Ostrava.
Podle zákona o státním zastupitelství je ústředním orgánem státní správy soustavy úřadu státního zastupitelství ministerstvo spravedlnosti. Správu ovšem vykonává podle zákona prostřednictvím vedoucích státních zástupců.
Co se týče právních čekatelů, řídí však ministerstvo spravedlnosti jejich praxi podle §13 zákona o státním zastupitelství přímo.Podle tohoto ustanovení ministerstvo spravedlnosti „stanoví metodiku výběru právních čekatelů a metodicky řídí jejich přijímání do pracovního poměru jakožto i řídí a organizuje čekatelskou praxi, zejména stanoví pro každé krajské státní zastupitelství  počty právních čekatelů a rozhoduje o započtení doby jiné právnické činnosti do čekatelské  praxe.

-ire-