Trestní oznámení na soudce, který čelí kárnému řízení, podal v únoru Nadační fond proti korupci Foto: archiv

NSS se zastal řidiče, který odmítl podepsat policistům tiskopis

Skutečnost, že řidič odmítne podepsat policistům záznam o přestupku, ještě automaticky neznamená, že se bude vyhýbat přestupkovému řízení a že od něj mají žádat peněžní kauci. Řidiče, který zvolil „komunikačně minimalistický postoj“, se zastal Nejvyšší správní soud (NSS). Verdikt z počátku letošního roku zařadil do sbírky svých významných rozhodnutí.

Kauci 5000 až 50.000 korun může policista podle zákona vybrat od řidiče podezřelého ze páchání přestupku, pokud je důvodné podezření, že se bude vyhýbat přestupkovému řízení. Složení kauce je zárukou, že se řidič později dostaví na úřad k projednání přestupku. NSS dospěl k závěru, že důvodem k výběru kauce může být například to, že řidič nemá v Česku trvalé bydliště, případně má hlášený trvalý pobyt na obecním úřadě, dále že se v minulosti už přestupkovému řízení vyhýbal, hrozí mu pozbytí řidičského průkazu nebo sám avizuje, že bude přestupkové řízení mařit.

V případě odepření podpisu je však situace jiná. „Fakt, že stěžovatel s policisty nespolupracoval a odmítl podepsat předmětné oznámení a vyjádřit se k němu, nelze za takový důvod považovat,“ stojí v rozhodnutí. Lze se prý jistě pozastavit nad tím, proč řidič neuvedl svůj názor názor na údajný přestupek v příslušné části tiskopisu. Na druhou stranu, „komunikačně minimalistický postoj“ je třeba chápat jako projev práva na volbu libovolné procesní strategie. „Ta může spočívat rovněž i v mlčení,“ napsali soudci.
Řidiče v konkrétní kauze zastavili policisté v dubnu 2014 v Karlových Varech kvůli překročení rychlosti o 22 kilometrů v hodině. Vybrali od něj kauci 5000 korun s vysvětlením, že řidič odmítá podepsat oznámení o přestupku. Později ještě uvedli, že se choval arogantně.

-čtk-