Profese realitního makléře podle návrhu zákona nebude volná živnost jako dosud, ale živnost vázaná Foto: archiv

Realitní makléřka se má omluvit Romce za diskriminaci

Realitní makléřka Eliška Nosková se má omluvit Romce Lence Balogové za diskriminaci, rozhodnul dnes litoměřický okresní soud.

Odškodnění ve výši 100.000 korun, které Balogová požadovala, soud zamítl. Balogová předstírala zájem o nájem bytu, ale byla odmítnuta proto, že majitel bytu si ho nepřeje Romům pronajmout.
Podle soudce Jiřího Šlapala nahrávka hovoru mezi Balogovou a zástupcem realitní kanceláře prokázala, že Balogová byla diskriminována. Nosková se má omluvit do tří dnů od nabytí právní moci rozsudku. Soud jí uložil přesný text omluvy.
Spor má počátek v roce 2013, kdy úřad ombudsmana na základě podnětů testoval realitní kanceláře a jejich ochotu pronajímat byty Romům. Kancelář veřejného ochránce práv spolupracovala s Poradnou pro občanství, občanská a lidská práva, která přístup realitních kanceláří k Romům podle smlouvy s ombudsmanem prověřovala. Tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský si tak chtěl ověřit případy jednání realitních makléřů, kteří odmítali zprostředkovat nájemní bydlení Romům s odůvodněním, že si to majitel bytu nepřeje.

-čtk-