Exposlanec Roman Pekárek

Soud propustil z vězení bývalého poslance Pekárka

Okresní soud v Hradci Králové dnes podmínečně propustil z vězení bývalého poslance Romana Pekárka (dříve ODS), jemuž justice za korupci spojenou s prodejem pozemku uložila pět let vězení. Návrh na podmínečné propuštění podal ředitel věznice.

Pekárek, který si odpykával trest za korupci, už hradeckou věznici opustil. Ve vězení byl od 18. února 2013, minulý týden měl tedy odpykanou polovinu trestu.  „Byly splněny zákonné podmínky pro rozhodnutí o podmínečném propuštění,“ řekla soudkyně Huláková. Propuštění bývalého poslance z vězení dnes odpoledne potvrdila Pekárkova manželka.
Mluvčí královéhradecké vazební věznice Václav Kárník dnes řekl, že konkrétní případy propouštěných vězňů nemůže komentovat. „Mohu jen říci, že po obdržení rozhodnutí soudu odcházejí propuštění po nezbytných procedurách z vězení do dvou hodin,“ řekl Kárník. Soudy Pekárkovi uložily kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci také pokutu 250.000 korun a zákaz působení v samosprávě. Na mandát poslance se však zákaz nevztahoval, a tak Pekárek zůstával členem Sněmovny až do jejího rozpuštění v roce 2013. Dostal se do ní jako náhradník po odstoupení rebelů z ODS.

Pekárek podle obžaloby jako kolínský místostarosta nabídl podnikateli, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník poté získané parcely pronajímal k zemědělským účelům.
Pekárkovo dovolání v červnu 2013 odmítl Nejvyšší soud, podle kterého se podařilo trestnou činnost řádně prokázat. Později Pekárkovu stížnost odmítl i Ústavní soud. Město Kolín se v souvislosti s Pekárkovou úplatkářskou aférou po bývalém poslanci domáhalo náhrady škody ve výši 26 milionů korun. U soudů ale město neuspělo, soudy letos naopak radnici uložily, aby zaplatila 336.000 korun na nákladech soudního řízení. Soudy také označily smlouvu o prodeji pozemků za neplatnou mimo jiné proto, že město záměr prodeje řádně nezveřejnilo. Podle verdiktu soudu pozemek stále patří městu a Kolín nemá nárok na odškodné.

(čtk)