V kauze je od roku 2013 stíhán někdejší šéf informačních technologií Lesů ČR

ÚS odmítl stížnost firmy dynn kvůli zajištění peněz na účtech v kauze Lesů ČR

Ústavní soud odmítl stížnost společnosti dynn proti zajištění peněz na účtech v souvislosti s vyšetřováním veřejných zakázek státního podniku Lesy ČR na informační technologie. Opatření trvá od ledna 2013, firma opakovaně využívá všechny prostředky k obraně. Podle ústavních soudců je zajištění peněz na účtech řádně odůvodněné a zatím netrvá nepřiměřeně dlouho,vplývá ze soudní databáze. Momentálně je společnost dynn v likvidaci.

V kauze je od roku 2013 stíhán někdejší šéf informačních technologií Lesů ČR, a to za pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Letos začala policie stíhat další čtyři lidi, jsou mezi nimi také někdejší představitelé firmy dynn. Podle kriminalistů legalizovali výnosy z trestné činnosti. Celková hodnota přezkoumávaných zakázek z let 2008 a 2009 překročila miliardu, na účtech společnosti dynn údajně skončilo asi 125 milionů korun, část peněz hned putovala na další účty. Podle kriminalistů mohly být zakázky předražené.
Firma jakožto právnická osoba stíhána není, zákon to v době údajné protiprávní činnosti ještě neumožňoval. Ve stížnosti advokátka akciové společnosti uvedla, že zajištění peněz na účtech firmu prakticky zlikvidovalo. Nemohla se dále účastnit hospodářské soutěže a přišla o dobrou pověst. Bez odsuzujícího rozsudku tak prý byl „reálně vykonán nejvyšší trest“.

ÚS označil stížnost za zjevně neopodstatněnou, stejně jako poslední podobný podnět. Policie prý zajištění peněz řádně zdůvodnila a podložila důkazy, z nichž některé získala díky právní pomoci z Británie, Kypru, Švýcarska či Britských panenských ostrovů. „Takový postup dle ÚS nelze považovat za svévolný či jinak se příčící principům spravedlivého procesu,“ stojí v usnesení. Při hodnocení délky zajištění je prý třeba brát v potaz složitost případu, jeho mezinárodní rozměr a výši škody. Představitelé společnosti dynn v minulosti na webu firmy podezření opakovaně odmítli. Společnost také podala několik žalob na ochranu dobrého jména. Nové vedení Lesů ČR všechny sporné servisní a jiné smlouvy s firmou dynn a další společností Time Import vypovědělo

-čtk-