Vlasta Formánková během slyšení v Senátu Foto: Senát

Ústavní soud: Prezident navrhl za Vlastu Formánkovou Jaromíra Jirsu

Prezident republiky Miloš Zeman navrhl Senátu v pátek 7. srpna 2015 Jaromíra Jirsu do funkce ústavního soudce. Uvedl to dnes mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Pokud Jaromír Jirsa získá souhlas Senátu, nahradí ve funkci soudce Ústavního soudu soudkyni Vlastu Formánkovou. Soudkyni Vlastě Formánkové skončil mandát ve středu 5. srpna 2015 a vrací se ke Krajskému soudu v Plzni jako soudkyně.

Podle generálního sekretáře Ústavního soudu Ivo Pospíšil patřila Vlasta Formánková k soudcům s nejmenším množstvím nevyřízených věcí: „Doktorka Formánková působila před nástupem na Ústavní soud jako celoživotní kariérní soudkyně, působící na obecných soudech v Plzni. Svou praktickou zkušenost ze soudnictví zúročovala i jako soudkyně Ústavního soudu, což se projevovalo i tím, že po celou dobu výkonu mandátu patřila k soudcům s nejmenším množstvím nevyřízených věcí, a ostatně svůj mandát zakončuje bez jakéhokoliv nedodělku,“ uvedl k její činnosti na Ústavním soudu Ivo Pospíšil.

Soudkyně proti rozpínavosti a paternalismu státu
Podle jeho slov v rozhodovací činnosti náležela k soudcům orientovaným směrem k liberálním konceptům státu: akcentovala maximální ochranu svobody jednotlivce a spíše minimalizaci státní moci. Příkladem takového typu rozhodnutí, které připravovala jako soudkyně zpravodajka, může být podle Pospíšila nález sp. zn. Pl. ÚS 51/06, v němž Ústavní soud zrušil koncepci tzv. neziskových nemocnic.

V obdobném duchu hlasovala například ve věcech týkajících se regulace nájemného a ochrany vlastníků bytů nebo regulačních poplatků ve zdravotnictví (Pl. ÚS 1/08). Byla rovněž zastánkyní co nejširšího vyrovnání s totalitní minulostí, a to i v rámci zákona o církevních restitucích. „V těchto věcech vždy zastávala konzistentní postoj upřednostňující postavení jednotlivce a jeho individuální odpovědnost před rozpínavostí státu a státním paternalismem či libovůlí. Vedle toho se však jako celoživotní soudkyně zasazovala o co největší garance nezávislosti soudní moci,“ zhodnotil rozhodování Vlasty Formánkvé Ivo Pospíšil.

Vlasta Formánková se po odchodu z Ústavního soudu vrací na Krajský soud v Plzni jako jeho soudkyně. Lze předpokládat, že i ve své další soudní činnosti bude přísně dbát ochrany práv jednotlivců a nepochybně reflektovat zkušenosti, které získala při záslužné práci pro ústavní soudnictví v ČR. .

Doménou soudce Jirsy je obchodní právo
Do jmenování Jaromíra Jirsy ústavním soudcem se po odchodu Vlasty Formánkové Ústavní soud ocitá bez jednoho soudce. Kompletní obměna soudců Ústavního soudu bude završena v prosinci tohoto roku, kdy ve funkci končí soudce Vladimír Kůrka.

Současný místopředseda Městského soudu v Praze a někdejší předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa obdržel nabídku Miloše Zemana stát se ústavním soudcem už na začátku července a nabídku přijal. Devětačtyřicetiletý Jaromír Jirsa je odborníkem na obchodní právo, které rovněž přednáší. V čele Soudcovské unie stál šest let v letech 2006 – 2008, jak již dříve informovala Česká justice.
-ire-