Ministerstvo průmyslu a obchodu ani ministr Jan Mládek v tuto chvíli nedisponuje žádnými konkrétními informacemi Foto: Facebook

VSZ v Praze hlásí, Ministerstvo obchodu a průmyslu je odsouzeno spekulovat

Celkem jedenáct lidí a tři právnické osoby se měly dopustit šesti trestných činů v souvislosti s hospodařením několika státních podniků, jejich zakladatelem bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Takto otevřeně o zahájení trestního stíhání osob i firem informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Problém je, že Ministerstvo průmyslu a obchodu jako zakladatel a vlastník „několika státních podniků“ dodnes vůbec neví, oč jde. Trestní řízení z podnětu úřadu ministerstva financí FAÚ trvá déle než rok.
Trestní řízení bylo zahájeno na začátku roku 2014, a to na základě podnětu Finančního a analytického úřadu Ministerstva financí. „Obvinění se uvedených trestných činů měli dopustit v době od roku 2006 do roku 2013 spácháním celkem šesti skutků, které souvisí s hospodařením několika státních podniků, jejichž zakladatelem bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu, a s nakládáním s majetkem státu, který byl těmto státním podnikům svěřen,“ uvedl v prohlášení státní zástupce VSZ v Praze Jiří Pražák.

Ani po roce a půl však nemá zakladatel těchto „několika státních podniků“ o události žádné informace. „Ministerstvo průmyslu a obchodu v tuto chvíli nedisponuje žádnými konkrétními informacemi k průběhu vyšetřování a k případnému obvinění bývalých nebo současných zaměstnanců ministerstva. Jsme samozřejmě připraveni poskytnout orgánům činným v trestním řízení, v případě, že se na nás obrátí, plnou součinnost,“ uvedl na dotaz mluvčí Ministerstva obchodu a průmyslu František Kotrba.

Podle prohlášení státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Jiřího Pražáka. zahájil už 27. července 2015 odbor závažné hospodářské trestné činnosti policejního Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality trestní stíhání 11 fyzických a 3 právnických osob, které byly obviněny z trestných činů podvodu, zpronevěry, křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku a zneužívání pravomoci veřejného činitele v různých fázích dokonání nebo z různých forem účastenství na těchto trestných činech.

O tom, že Ministerstvo průmyslu a obchodu nemá od policie ani od státního zastupitelství žádné informace, co se děje v několika „jeho“ státních podnicích, svědčí spekulace MPO o státním podniku ČPP Transgas. „Nicméně pokud by se skutečně jednalo o případ státního podniku ČPP Transgas, který je v zakladatelské působnosti MPO a který v minulosti uzavřel pochybnou transakci nákupů osmi objektů vlastněných společností NEMO SEVER, podařilo se díky rychlému rozhodnutí ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka tuto transakci vloni v létě zastavit a dosáhnout zpětvzetí nemovitostí a navrácení prostředků ve výši 351 milionů korun, které již byly vráceny zpět na účet státního podniku ČPP Transgas,“ odpověděl na dotaz, o který státní podnik jde František Kotrba úvahou, o který podnik by mohlo jít.

Státní podnik jako investor do realit

Ministerstvo průmyslu a obchodu při tom zasahovalo loni vůči dvěma státním podnikům, jejich je zakladatelem v loňském roce dvakrát. V květnu 2014 nechal ministr Jan Mládek prověřit případ státního podniku Výzkumný a vývojový úřad dřevařský v Praze /VVÚD/, který v roce 2007 uzavřel s obchodní společností AMÁDEUS REAL, a. s., smlouvu, ve které se zavázal ke směně nemovitostí. Ke směně však nedošlo a státní podnik musel čelit nárokům vzneseným společností AMÁDEUS REAL a byl rozhodčím soudem ve zrychleném řízení odsouzen k zaplacení náhrady škody z titulu zmaření investice společnosti AMÁDEUS REAL ve výši 129,6 milionu korun s příslušenstvím. „V tomto postupu spatřujeme přímé porušení zákona o státním podniku,“ uvedl tehdy ministr průmyslu Jan Mládek, který shromážděný spisový materiál předal Městskému státnímu zastupitelství v Praze, odvolal ředitele státního podniku VVÚD a ředitele Odboru zakladatelských činností a majetkových účastí na MPO.

Druhý případ se týkal právě státního podniku ČPP Transgas, který se podle ministra Jana Mládka účastnil „pochybné transakce“: ČPP Transgas nakoupil osm objektů v Ústí nad Labem a v Liberci. Údajným záměrem bylo zhodnotit státní peníze. Domy koupit, pronajímat je a až ceny realit stoupnou, tak je prodat. Domy dlouhá léta vlastnila realitní společnost AMADEUS REAL, která figurovala už v obchodu s VVÚD. Později nemovitosti vložila do akciové společnosti NEMO SEVER a celou ji prodala firmě Marcott Invest. Teprve od ní koupil akcie společnosti NEMO SEVER státní podnik ČPP Transgas. „Osobně jsem se zasadil o to, že vedení státního podniku ČPP Transgas uzavřelo Dohodu o zrušení smlouvy o úplatném převodu akcií společnosti NEMO SEVER. Stát tak zajistil prostředky ve výši 317 milionů korun, které se ocitly v ohrožení a které se vrátily zpět na účet státního podniku, jehož je Ministerstvo průmyslu a obchodu zakladatelem,“ uvedl k tomu v červnu 2014 ministr Jan Mládek.

I tentokrát byl ředitel státního podniku odvolán, obměněna byla dozorčí rada. „Byl odvolán tehdejší ředitel Odboru zakladatelských činností a majetkových účastí Josef Kubas, který návrh koupě zmíněných nemovitostí doporučil předchozímu vedení ministerstva odsouhlasit. Byla obměněna i dozorčí rada státního podniku a odvolán tehdejší ředitel ČPP Transgas Jan Švábenický,“ uvedlo v červnu 2014 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zvláštní útvary podnikající s majetkem státu

Jenže prohlášení státního zástupce Jiřího Pražáka se netýká dvou, nýbrž hned „několika státních podniků“, které založilo Ministerstvo obchodu a průmyslu. Ministerstvo je zakladatelem těchto státních podniků: DIAMO, s.p. Palivový kombinát Ústí, s.p. ČPP Transgas, s.p. a Státní zkušební ústavy: Elektrotechnický zkušební ústav, s.p. Fyzikálně technický zkušební ústav, s.p. Strojírenský zkušební ústav, s.p., Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p., Textilní zkušební ústav, s.p.a již zmíněný Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, Praha, s.p.

Státní podnik je zvláštní forma právnické osoby založená a vlastněná státem podle zvláštního zákona o státním podniku. Stát je vlastníkem podniku, má k němu kontrolní oprávnění, ale nesmí ho řídit. Státní podnik tedy podniká s majetkem státu, avšak vlastním jménem. Opatření může navrhovat jen dozorčí rada a vykonávat ředitel.

-ire-