Způsob určení hranic evropských státu je dnes opět aktuální otázkou Foto: panoramio.com

Česká policie zatím nebude reagovat na kontroly na dálnici do Drážďan

Česká policie zatím nebude reagovat na zavedení německých kontrol na sasko-české hranici do Drážďan. Běženci neprocházejí ve velkých počtech, řekla dnes mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Tuzemská policie ve středu zadržela 45 migrantů, 41 pocházelo ze Sýrie. Provoz na dálnici D8 u hranic s Německem je zatím plynulý.

Německá policie ve středu zavedla hraniční kontroly na dálnici A17, na kterou z české strany navazuje ústecká dálnice D8. Opatření zdůvodnila obavou z rostoucího počtu převáděčů lidí v důsledku situace v Maďarsku a Srbsku. U pohraničních Petrovic na Ústecku se na dálnici D8 dlouhé kolony dopoledne netvořily. Německá policie za hranicí svedla dopravu do jednoho pruhu. Namátkově posílá zejména autobusy a velká nákladní auta na odstavné parkoviště, kde kontroluje zavazadlové a nákladní prostory. Kontroly začaly ve středu v 17:00.

Kontrola dokladů a zavazadlového prostoru je většinou krátká. „Nevadí mi to. Chápu Němce vzhledem k té velké vlně uprchlíků. Žádné velké zdržení na hranicích není,“ řekla Dáša Rysková, která jela do nedalekého Heidenau nakupovat. Na české straně řidiči o kontrolách dnes dopoledne většinou nevěděli. „Doufám, že se nebude stát dlouho, jinak mi to je jedno,“ řekl pětačtyřicetiletý Pavel, který vezl na korbě palety.  Německá policejní hlídka je také na přechodu Cínovec na Teplicku. Vzhledem k malému provozu byl i tam průjezd plynulý. Objekt bývalé německé celnice, kde bude místo pro 124 uprchlíků, je zatím prázdný.

Česká policie zatím reagovala na obnovení kontrol na německo-rakouské hranici. Od neděle zpřísnila opatření na česko-rakouské hranici kvůli obavám, že by tudy mohlo směřovat větší množství migrantů.
Podle Rendlové zatím není důvod stávající opatření měnit, protože se počet zachycených migrantů výrazně nemění a uzavření hranic sousedních zemí se dosud neprojevuje. „Není na místě upravovat policejní opatření, uvidíme, co bude dál,“ řekla dnes Rendlová.
Německá strana podle ministerstva vnitra o zavedení kontrol na dálnici předem informovala. „Nejde o plošné kontroly, ale o zesílenou kontrolní činnost vybraných vozidel,“ uvedlo vnitro v tiskové zprávě. Německo zvýšenými kontrolami reaguje na zesílené převaděčské aktivity německých občanů. „S německou stranou jsme v kontaktu a vývoj situace podrobně sledujeme,“ doplnilo české ministerstvo vnitra.

V Česku dnes uplynuly tři měsíce, před kterými ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) vyhlásil zvýšené policejní kontroly 17. června. Policie od té doby zajistila 2866 uprchlíků. Zpřísnění kontrol se týká zejména krajů, které sousedí s Rakouskem. Policisté se zaměřují na hlídání silnic i železničních tratí.
Za prvních osm měsíců letošního roku vzrostla nelegální migrace o více než 109 procent. Od ledna do konce srpna bylo na českém území zjištěno 6092 cizinců, což je meziročně o 3214 případů více. Pro drtivou většinu uprchlíků je Česko tranzitní zemí, přes kterou projíždějí při cestě do západoevropských zemí.

(čtk)