Ministr Richard Brabec Foto: Facebook

První státní tajemník rezignoval: Brabce opouští Srnec

Po čtyřech měsících ve funkci státního tajemníka Ministerstva životního prostředí (MŽp) se rozhodl na tuto funkci rezignovat Kamil Srnec. O prvního tajemníka tak přišel ministr Richard Brabec za ANO.

Vládě jeho rezignaci, spolu s návrhem na další postup, předložil náměstek ministra vnitra pro státní službu. Kabinet by měl podle zákona o rezignaci rozhodnout do 60 dnů od doručení rezignace.

Kamil Srnec se přitom zákonem o státní službě zabýval na Úřadu vlády už od roku 2002 a patří mezi spoluautory jeho první verze, která byla nahrazena po nástupu Sobotkovy vlády zcela novým zákonem. Důvody rezignace ve svém rezignačním dopise z 24. srpna, který má Česká justice k dispozici, Srnec neuvedl.  „Do dubna 2015 jsem na MŽP zastával funkci personálního ředitele a byl jsem v ní spokojen. Pak jsem na čas slíbil pomoci s implementací zákona o státní službě a stal jsem se státním tajemníkem s tím, že jsem byl nadále pověřen vykonávat funkci personálního ředitele. Souběh těchto dvou funkcí byl ovšem dlouhodobě neudržitelný zdravotně, takže se vracím od listopadu opět dělat personálního ředitele,“ upřesnil nyní Srnec.

Bude to vůbec poprvé, co bude vláda rozhodovat podle služebního zákona o odvolání státního tajemníka ze služebního místa a vyhlašovat na tento post výběrové řízení. To by se mělo uskutečnit tak, aby se nový státní tajemník MŽp ujal funkce 1. listopadu s tím, že vláda by měla podle návrhu náměstka ministra pro státní službu Kamila Srnce odvolat k 31. říjnu.

Eva Paseková