Soudní dvůr EU zamítl dvě žaloby komise proti Slovensku kvůli dávkám

Soudní dvůr Evropské unie dnes zamítl dvě žaloby Evropské komise proti Slovensku. Země podle soudu neporušila své povinnosti, když omezila nárok na některé peněžité příspěvky související se zdravotním postižením a na vánoční příspěvek pro nízkopříjmové osoby jen na ty, kdo mají na Slovensku bydliště. Soud to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Spory se týkaly celkem tří peněžitých příspěvků, o nichž se komise domnívala že jsou fakticky dávkami v nemoci a dávkou ve stáří. Jejich výplatu by tak podle evropského nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení nebylo možné podmínit místem bydliště příjemce. Evropský soud ale tuto interpretaci odmítl.

Jednalo se o vánoční příspěvek, tedy maximálně 66,39 eura (zhruba 1800 Kč), který vyplácí slovenská sociální pojišťovna příjemcům například starobního důchodu, ale také sociálního, vdovského či sirotčího důchodu. Jednou z podmínek je právě to, aby měl dotyčný bydliště na Slovensku

Soudní dvůr nyní konstatoval, že takový příspěvek není vyplácen jen v souvislosti s různými formami starobních důchodů a komise neprokázala, že je skutečně dávkou ve stáří. Osoby s těžkým zdravotním postižením mohou na Slovensku pobírat příspěvek na osobní asistenci a na kompenzaci výdajů, které souvisejí s jejich potřebami. Také výplata těchto peněz, které mají kompenzovat sociální důsledky zdravotního postižení, je podmíněna bydlištěm v zemi. Podobně je možné přiznat také příspěvek na opatrování těm, kdo se starají o postiženého člověka.

Soudní dvůr EU dnes konstatoval, že slovenské úřady mají při poskytování těchto příspěvků prostor pro rozhodování a peníze jsou tak poskytovány na základě posouzení konkrétních osobních potřeb žadatele. Nelze je proto kvalifikovat a posuzovat jako dávky sociálního zabezpečení podle evropského nařízení, uvedl dnes soud.

(čtk)