Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) Foto: Olomoucký kraj

V údajné korupční kauze týkající se Olomouce byli obviněni 4 lidé, Petrůj je ve vazbě

Ostravský okresní soud dnes poslal do vazby olomouckého šéfa odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje. Důvodem je obava z ovlivňování svědků, řekl dnes jeho obhájce Tomáš Vymazal.

O návrzích žalobců v případu dalších dvou obviněných v olomoucké korupční kauze – vlivného podnikatele Ivana Kyselého a náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece soud stále jedná. Čtvrtým obviněným je olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD, který je stíhán na svobodě.

Podle obhájce Konečného veškeré úkony skončily až dnes v 05:00. „Je to tak, pan hejtman byl obviněn z podplácení, toto obvinění ale odmítá. Považuje jej za nedorozumění a podal si stížnost,“ řekl obhájce Konečný. Čeho se měl podle policie dopustit, nechtěl obhájce příliš komentovat. Podle něj však osoba hejtmana v celé kauze zabírá pouze minimální procento. „Je jen její okrajovou záležitostí. Prostě se vyskytl v nesprávný čas na nesprávném místě. Kauza není o hejtmanovi. Je možná tam osobou nejznámější, ale nejméně významnou,“ tvrdí obhájce.

Kauza se týká podezřelých nadstandardních vztahů v Olomouci a snaha o ovlivňování vyšetřování některých hospodářských kauz. Podle obhájce hejtman Rozbořil po celou dobu s policií spolupracoval a respektoval i jejich žádost ohledně klidu na práci, proto měl dosud také vypnutý mobilní telefon. Nyní prý odpočívá a zřejmě vydá i nějaké své stanovisko. O návrhu na vazbu v jeho případě se prý neuvažovalo.

Policie v úterý zasahovala na několika místech, mimo jiné i na krajském ředitelství olomoucké policie nebo v domě bývalého ministra vnitra Ivana Langra, jehož předvedli k výslechu a následně ale propustili. V Praze a Olomouci policisté při zásahu zadrželi několik lidí.

Podle médií policie rozkryla rozsáhlou klientelistickou síť, která propojovala několik institucí státní a veřejné správy, policii i podnikatele. Podezřívá prý několik vlivných policejních funkcionářů, že za peníze ovlivňovali vyšetřování některých kauz a vynášeli informace směrem k podezřelým. Případ má souviset s realitními obchody či dotacemi.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu má podle serveru Neovlivní.cz podezření, že bylo zmanipulované či ovlivněné vyšetřování údajných finančních machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavba jezdeckého klubu.

Rozbořil stojí v čele správního orgánu Regionálního operačního programu Střední Morava, přes který proudí do Olomouckého kraje miliardové dotace. Podle Neovlivní.cz Rozbořil s náměstkem krajského policejního ředitele Karlem Kadlecem řešil například podezření ministerstva financí na dotační podvod při výstavbě jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích. Podle informací Neovlivní.cz, které vycházejí z policejních odposlechů, Rozbořil nabízel Kadlecovi úplatek výměnou za to, že bude odloženo vyšetřování okolností kolem dotací pro tento projekt. Kadlec údajně na nabídku kývl.

Třiapadesátiletý Rozbořil je hejtmanem Olomouckého kraje od roku 2012. Předtím byl provozním náměstkem ředitele Fakultní nemocnice Olomouc. V minulosti byl členem olomouckého zastupitelstva. Je místopředsedou ČSSD v Olomouckém kraji.

(čtk)