Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Zeman: Polsko zpřísní prodej léků, pomůže to v boji s drogami

Polské lékárny už by neměly být zásobárnou léků pro výrobu pervitinu v Česku, Polsko totiž podstatně zpřísní prodej léčiv, z nichž se tato droga vyrábí. Po setkání se svými kolegy z Polska a Německa to sdělil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Jednání se konalo v Drážďanech. Zeman v minulosti upozorňoval na to, že čeští výrobci drog si jezdí pro snadno dostupné léky do Polska a vyrobený pervitin pak prodávají v Německu. K dostání je i na drogovém trhu v Berlíně. Nová legislativa v Polsku, která omezuje prodej některých léčiv, platí od první poloviny letošního roku. Podmínky pro prodej uvedených léků se ještě zpřísní od začátku roku 2017.

V České republice je jejich prodej už delší dobu značně omezen, a tedy pod kontrolou. „Tuto (polskou) legislativní změnu považuji za velmi pozitivní výsledek v boji proti výrobě a obchodování s pervitinem. Měla by výrazně omezit dostupnost takzvaných prekurzorů, a výrazně tak znesnadnit masovou výrobu drogy,“ uvedl nejvyšší žalobce.

V Česku je pervitin nejužívanější drogou. Národní protidrogová centrála evidovala loni v ČR 4555 trestných činů souvisejících s nedovolenou výrobou omamných látek. Celkem 48 procent se jich týkalo právě pervitinu, 43 procent marihuany, jen dvě procenta heroinu a například pouhé procento kokainu.

V tuzemsku ubývá pervitinových laboratoří a naopak přibývá zajištěného pervitinu. V roce 2008 zlikvidovala policie v ČR 434 pervitinových laboratoří a zajistila jen 3,8 kilogramu této drogy. Loni odhalila 271 laboratoří a zabavila 52 kilogramů pervitinu. Statistiky podle Zemana jasně naznačují, že výroba pervitinu se změnila, směřuje k velkovýrobnám, z nichž pak proudí část zboží do Německa, hlavně do sousedního Bavorska a Saska.

Finančně se to podle Zemana vyplácí. Poukázal na další informace Národní protidrogové centrály. Náklady na výrobu kilogramu pervitinu z polských léčiv v ČR se odhadují na 170.000 korun. V Německu je pak kilogram drogy prodán zločineckým skupinám za velkoobchodní cenu 350.000 až 450.000 Kč.

(čtk)