Angela Merkel, Jean-Claude Juncker a David McAllister Foto: Facebook

Bavorský kancléř chce posílat přistěhovalce Merkelové do Berlína

Telefonicky i dopisem oznámil Merkelové zemský rada bavorského okresu Landshut Peter Dreier, že jakýkoli počet přistěhovalců a žadatelů o azyl nad kvótu 1800 bude nadále posílat autobusy přímo do Berlína do úřadu kancléře.

O průběh rozhovoru informuje dnes Welt am Sonntag, ale k události, která ilustruje situaci v Německu, došlo už tento týden v úterý. Město Landshut leží v Dolním Bavorsku, jehož je správním centrem. Podle dřívějšího vyjádření Petera Dreiera za předpokladu, že Německo přijme jeden milión přistěhovalců a žadatelů o azyl, na Landshut připadá podle Königsteinského klíče kvóta 1800 osob.

Peter Dreier Merkelové  v úterý oznámil, že všechny osoby nad rámec přídělu bude autobusy posílat do Berlína, a to poté, co bylo od Lansdhutu požadováno, aby umístil další přistěhovalce a žadatele o azyl do místních školních tělocvičen. „To neudělám, protože nejde jen o ubytování, ale také o společenský smír a umožnění integrace,“ odmítl splnit žádost zemský rada, podle jehož slov napětí mezi původními obyvateli Německa stoupá a společenský smír je v ohrožení. Dreier to poté oznámil Merkelové písemně.

Podle slov Petera Dreiera byla nálada původních obyvatel do určitého bodu nakloněna pomoci příchozím žadatelům azyl, ale hranice byla překročena. Podle něho je po pozvánce Merkelové nyní výhradně odpovědností vlády v Berlíně, jak se se situací vypořádá. Nikdo neví, co s tím a jak dál, uvedl.

Podle Dreiera Merkelové slogan „Můžeme to dokázat“ už neplatí a Merkelová to ví, takže vymyslela nový: „Můžeme to udělat společně s EU“. Jak uvedl Die Welt, reakce Merkelové byla podle Dreiera přinejmenším překvapivá: „Pokud je pošlete mně do Berlína, musela bych je vrátit do Řecka. Ale odtud utečou zpátky k vám,“ cituje Die Welt odpověď Merkelové Peteru Dreierovi.

Včera před dnešním jednáním zástupců německé vládní koalice byl zvýšen oficiální vládní odhad příchozích přistěhovalců a žadatelů o azyl do Německa na 1 milión osob. Hans –Peter Uhl za CSU uvedl, že Merkelová nemůže jít sama proti vůli Němců a naopak že může přijít o úřad. Což není jeho přání, dodal podle dnešního  článku v Die Welt „Pak nemůže  Merkelová  zůstat kancléřkou“.

Hranice můžeme zavřít s Merkelovou nebo bez Merkelové, řekl mimo jiné. Jak uvedl deník Frankfurter Allgemeine, vychází také najevo obsah jednání o eventuálním uzavření hranic Německa před týdnem, kdy tento požadavek vznesla spolková policie i přítomní politici vzhledem ke katastrofální situaci na Rakousko-německé hranici. „Tohle odneseme“, mělo na schůzce s Merkelovou padnout doslova.

Od 1. listopadu vchází v účinnost nový německý azylový zákon.Státní příspěvek pro města a obce na žadatele o azyl je 670 euro na osobu za měsíc. Podle zástupců Organizace německých měst to však jsou pouze dvě třetiny nákladů na jednoho přistěhovalce za měsíc, města musí sama doplácet a potřebovala by nejméně 1000 euro na osobu. Právně nesou odpovědnost za  přijetí, ubytování a poskytování benefitů přistěhovalcům jednotlivé německé země, ale reálně jsou to nakonec jednotlivé obce a města, na které země tuto odpovědnost přenášejí. Obce a města proto aktuálně vyslaly varování vládě v Berlíně.

(ire)