Šéf NSS Josef Baxa Foto: archiv

Baxa na koferenci: Stáváme se justičními roboty

Procesní předpisy jsou nesrozumitelné, práce na kodexech práva hmotného bohužel neprovází práce na procesních předpisech. „Soudci se stávají justičními roboty“, varoval na odborné konferenci v rámci projektu Pražský právnický podzim, který pořádá společnost Havlíček Brain Team, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

„Práce na nových procesních předpisech jsou zastaveny či utlumeny, aniž by někdo vysvětlil, proč tomu tak je“, povzdechl si ve svém projevu na čtvrteční konferenci Baxa, který tím opět poukázal na stav, kdy ministerstvo spravedlnosti pod vedením Roberta Pelikána sice tvrdí, že práce na nových procesních kodexech pokračují, avšak nikdo neví jak.

Předseda Nejvyššího správního soudu také varoval před „dobou formulářů“, tedy strojovým formalismem. „Já vždy chápal formuláře jako jakýsi linkový papír, jako pomocnou ruku. Dnes mám ovšem obavu, že úředníci píšou formuláře pro úředníky“, konstatoval Baxa a vyzval soudce, ať ve svém uvažování a rozhodování aplikují právo tak, aby mu rozuměli i lidé bez právnického vzdělání. „Odložme svoji pýchu, právo musí být použitelné i bez právníků“, prohlásil Baxa ve svém projevu.

Eliáš: Zákonodárci, zvažte novelu NOZ

Profesor Karel Eliáš, autor nového Občanského zákoníku, vyzval ve svém vystoupení na téže konferenci zákonodárce, ať zváží aktuální novelu tohoto kodexu z dílny MSp. Konkrétně jmenoval dva body novely, totiž změnu, která navrací možnost nezletilých uzavírat pracovní smlouvy bez souhlasu zákonného zástupce a ustanovení o limitu na kauci při pronájmu bytu.

Podle Eliáše je si totiž třeba uvědomit, že nový Občanský zákoník navrátil stav práv před rok 1950. Režim, který přišel po únoru 1948, totiž podle Eliáše logicky musel toto ustanovení změnit, protože „byl založen na drancování zdrojů nejen hmotných, ale i lidských“ a rodinu považoval za kapitalistický přežitek, tudíž souhlas zákonných zástupců nezletilého při uzavírání pracovního vztahu nahradil souhlasem referátu práce národních výborů.

Fiala: Slabší jsou dnes silnější, silní slabší

„Spravedlnost dnes často hledáme ve chvění listů ve větru“, zaznělo v projevu místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy, jehož příspěvek nesl název „Civilní právo rovných a nestejných“. „Stále méně víme, zda stavíme katedrály, a ne supermarkety práva, skladiště či dokonce domečky z karet“, varoval před opouštěním a zapomínáním základních právních principů ve svém projevu Fiala.

PPP_2015_informacni_material.indd
Program akce

„Zpočátku přirozená a v evropské kultuře tradiční ochrana slabších byla dovedena k absurdním výsledkům. Ze slabších se stali silnější a ze silnějších jsou slabší. Věřitelé se nemohou domoci plnění svých dluhů. Lékaři operují až poté, co si vytvoří právní alibi pro případné komplikace v léčbě. Učitelé jsou šikanováni a ponižováni žáky; brání-li se, jsou propuštěni. Rodiče jsou zcela bez prostředků proti i malým dětem, které pochopily, že nebudou-li poslouchat, nic se nestane.“

Vávra: Trestní právo společnost neuzdraví

Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra pobavil publikum bonmotem, že „se nechce tvářit jako právník, když je tresťnák“. Ve svém projevu však upozornil na některé problémy, s nimiž se nejen trestní soudce, ale obecně celá společnost, potýká. Je podle něj omylem přesvědčení některých, že trestní právo vyléčí životaboly dnešní společnosti. „Trestní právo proniká tam, kde to jiní opustili (…) Trestní právo společnost nenapraví, neuzdraví“, varoval Vávra.

Začínáme prolamovat osobní svobody, u nichž jsme si ještě před patnácti lety nedokázali představit, že je budeme prolamovat“, uvedl ve svém příspěvku na konferenci předseda Městského soudu v Praze. „Patřím mezi ty, kteří si přejí, aby zákon o státním zastupitelství dnes rozhodně přijat nebyl“, konstatoval v souvislostech svého vystoupení Vávra.

Projekt Pražský Právnický podzim pořádá nakladatelství Havlíček Brain Team. V rámci projektu se uskutečnilo letos již několik akcí, v nejbližších dnech se koná kulatý stůl nazvaný Právní aspekty elektronické evidence tržeb a velká odborná konference Aktuální otázky insolvenčního práva.

(pd)