Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Janoušek stáhnul svou stížnost proti zamítnutí přerušení trestu

Lobbista Roman Janoušek vzal zpět stížnost proti zamítnutí své žádosti o přerušení trestu vězení. Stížnost byla vrchnímu soudu předložena 25. listopadu, prostřednictvím svého obhájce ji vzal však odsouzený zpět. Janoušek o přerušení žádal ze zdravotních důvodů. Loni v září byl pravomocně odsouzen na čtyři a půl roku za to, že boural opilý, srazil řidičku druhého auta a od nehody ujel.

„Dne 25. listopadu byla věc s podanou stížností předložena Vrchnímu soudu v Olomouci a ještě před jejím projednáním dne 26. listopadu obdržel stížnostní soud její zpětvzetí sepsané rovněž obhájcem odsouzeného,“ uvedl mluvčí soudu Lichnovský a potvrdil tak informace ČT.

Janoušek o přerušení žádal ze zdravotních důvodů. Sedmačtyřicetiletý lobbista tvrdí, že jeho zdravotní stav je natolik vážný, že by měl být propuštěn z věznice v Brně-Bohunicích, kde si odpykává trest. Její součástí je i vězeňská nemocnice. Krajský soud v Brně však jeho žádost zamítl, podle vyjádření vězeňských lékařů je mu věznice schopna potřebnou zdravotní péči poskytnout. Proto soud návrh na přerušení trestu zamítl a Janoušek se vzápětí poté obrátil na vrchní soud.

Janoušek již v minulosti usiloval o přerušení trestu ze zdravotních důvodů, ale neuspěl. Ve vězení je od listopadu 2014. Za mříže se dostal kvůli tomu, že pod vlivem alkoholu srazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud ale trest zpřísnil na 4,5 roku za mřížemi. Janoušek po odpykání trestu nesmí sedm let řídit.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Janouškovi až deset let vězení. Soudy ale přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu. Ženě vyplatil odškodné 900.000 korun. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.

(čtk)