Ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Foto: Robert Malecký

Mininsterstvo spravedlnosti bude rychleji vyřizovat žádosti o odškodnění

Ministerstvo spravedlnosti bude rychleji vyřizovat žádosti o odškodnění. O osm lidí posílí odbor, který se jimi zabývá, sdělila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Uvedla, že odbor byl dlouhodobě personálně poddimenzovaný a vyřízení některých žádostí se protahovalo. Po přijetí nových pracovníků volala delší čas ombudsmanka Anna Šabatová. Celkem bude odbor nově zaměstnávat 35 lidí.

Ročně vyřídí ministerstvo v mimosoudním řízení přibližně 4000 žádostí občanů o náhradu škody a jeho pracovníci řeší každý rok dalších asi 4500 soudních sporů o náhradu škody. Většinou se přitom lidé dožadují odškodnění kvůli soudním či úředním průtahům.

„Zlepšit situaci nám umožnil příspěvek od ministerstva financí na vytvoření těchto pracovních míst,“ uvedla mluvčí. Šabatová řekla, že se na ni obracejí lidé, kteří čekají na vyřízení svých žádostí o odškodnění měsíce a někteří dokonce i roky.

Důvodem byl podle ombudsmanky až dosud právě nízký počet pracovníků odboru pro odškodnění. Veřejná ochránkyně považuje posílení odboru za krok ministerstva ve snaze problém řešit. Zdůraznila, že to přispěje i ke zvýšení důvěry lidí ve státní orgány.

Současně ochránkyně práv upozornila na to, že personální posílení odboru by mohlo pomoci zrychlit i vyřizování žádostí obětí trestných činů o peněžitou pomoc. Ministerstvo totiž není schopno v případě žádostí týkajících se aktuálních trestních řízení dodržet stávající tříměsíční lhůtu pro vyřízení žádosti, uvedla.

Proto ministerstvo navrhuje změnit zákon o obětech trestných činů tak, aby lhůta pro vyplácení peněžité pomoci obětem byla prodloužena o tu dobu, kdy není schopno zapůjčit si trestní spis.

S tím ochránkyně nesouhlasí, protože smyslem zákona je podle ní rychle a účinně pomáhat obětem trestných činů a alespoň finanční pomocí jim ulehčit jejich situaci. Návrh změny zákona o obětech trestných činů bude projednávat vláda na nejbližším zasedání i s vědomím rozdílných názorů ministra spravedlnosti a veřejné ochránkyně práv.

(čtk)