Zákon o obětech trestných činů čeká novelizace Ilustrační foto: archiv

Senioři budou mít právo na ochranu při vyšetřování trestných činů

Senioři by měli v blízké době získat větší ochranu v případě, že se stanou obětí trestného činu. Podle novely zákona o obětech trestných činů budou mít právo na ochranu podobně jako děti. Vláda novelu, kterou dnes schválila, pošle k projednání Sněmovně.

„Pokud to schválí Parlament, senioři budou zařazeni mezi zvlášť zranitelné oběti, to znamená, že na ně budou brány zvláštní ohledy při vyšetřování,“ uvedl po zasedání vlády ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Doplnil, že pro seniory, kteří se stávají často oběťmi zlodějů, je vyšetřování trestného činu dalším traumatem. Toho by je měla novela ušetřit.

„Je tam celý katalog práv, která má zvláštně zranitelná oběť,“ podotkl Pelikán. Lidé vyššího věku budou mít třeba nárok na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moct i vybrat, jestli je vyslechne muž, nebo žena.

Ministr zmínil i další opatření. „Mezi ta nejdůležitější patří právo, aby byla vyslýchána jenom jednou, aby byla vyslýchaná osobou k tomu zvláště proškolenou, nebo aby aby se nemusela setkat s pachatelem toho trestného činu například při výslechu,“ uvedl Pelikán.

O tom, kdo bude mít na vyšší ochranu nárok, rozhodnou podle Pelikána orgány činné v trestném řízení. Rozhodující podle něj nebude věková hranice, zohlední se celkový psychický a zdravotní stav dané osoby. „U některých lidí se ten vyšší věk projeví a u jiných tomu tak není,“ řekl.

Podle dřívějších informací policejního prezidia byl za první pololetí letošního roku spáchán trestný čin na 2433 lidech nad 60 let. Policie začala v první půlce roku vyšetřovat 18 vražd seniorů, téměř 190 případů úmyslného ublížení na zdraví, 140 nebezpečného vyhrožování a skoro 50 případů týrání osoby žijící ve společném obydlí nebo svěřené osoby.

U seniorů práci policie komplikuje to, že pachatelé dokážou vzbudit jejich důvěru a také se různě maskují a znesnadňují svou identifikaci. „Další překážkou je skutečnost, že u poškozených dochází vlivem věku k úbytku kognitivních funkcí, a ti pak často nejsou schopni poskytnout konkrétní popis pachatelů a situací,“ uvedla policie.

(čtk)