Na vládním výjezdním zasedání Foto: MSp

Zvláštní a podezřelé, myslí si poslanci o půlmilionové smlouvě pro exmanažera Corpus Solutions

Poslanci ústavně právního výboru (ÚPV) Poslanecké sněmovny považují smlouvu, kterou získal bývalý manažer firmy Corpus Solutions, za nestandartní a hodlají se ptát na okolnosti jejího uzavření. „Je přinejmenším podivné, že v době, kdy se celá záležitost s odškodněním vyšetřuje, se s dotyčným uzavřela smlouva,“ řekl České justici Martin Plíšek (TOP 09).

Za dva měsíce práce 480 tisíc korun. Právě takovou částku dostane bývalý manažer firmy Corpus Solutions Michal Daněk od Ministerstva spravedlnosti za „vypracování dílčí technické specifikace pro integraci dílčích informačních systémů“. Dílo má být vyhotoveno ve třech etapách, přičemž za každou etapu má Daněk inkasovat 160 tisíc korun.

Detektivy z protikorupční policie přitom stále zajímají okolnosti uzavření letošní dohody o narovnání mezi ministerstvem a Daňkovým bývalým dlouholetým zaměstnavatelem Corpus Solutions, jenž měla zavedení nového systému elektronického obchodního rejstříku na starosti. Podle anonymního trestního oznámení mohl stát přijít až o stovky miliónů korun.

„Je to minimálně velmi podezřelé. Vždy když jsou bráni do služeb státu osoby z firem, po kterých má stát vymáhat nějaké plnění za nefunkční služby, působí to divně. Navíc i odměna za dva měsíce služeb zdaleka neodpovídá platům ve státní službě. Ukazuje se opakovaně, že představitelé hnutí ANO kážou vodu a pijí víno, tedy rádi mluví o transparentnosti, ale zaměstnávají své spojence,“ míní poslanec Marek Benda z ODS.

Smířlivější nejsou ani Pelikánovi partněři z koalice. „Mírně řečeno: Je to zvláštní,“ komentoval smlouvu ministerstva s Daňkem stručně Jan Chvojka (ČSSD). Exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) pak České justici napsala, že o ničem takovém neví. „To by přece žádný rozumný člověk v tuto chvíli neudělal, proto to nebudu raději ani komentovat,“ sdělila Pelikánova předchůdkyně. Právě Válková Pelikána jako svého prvního náměstka loni pověřila, aby s firmou odškodnění za kolabující obchodní rejstřík vyjednal. Ten ale Corpus Solutions penále odpustil.

Podle Martina Plíška z TOP 09 bude smlouva s Daňkem jedním z témat finančního podvýboru ÚPV příští týden. „Budu se ptát, jaké nepostradatelné služby pan Daněk nabídl. Ze smlouvy to plnění zcela nevyznívá,“ dodal Plíšek.

Zda už byl Pelikán v celé kauze podat na policii vysvětlení, zatím není jasné. Na dotaz České justice nereagoval. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej pouze uvedl, že informování o celé kauze si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. To však na zaslané dotazy neodpovědělo. Pelikán jakoukoliv vinu odmítá a v minulosti trestní oznámení označil mimo jiné za „výplod chorého mozku“. Podle něj bylo uzavření dohody o odpuštění penále a dalším narovnání pro resort nejlepší volbou.

(epa)