Bilboardy, které ANO představilo na tiskové konferenci Foto: ANO

ANO chce omezit čas na diskusi, podle opozice jde o snahu o umlčování

Hnutí ANO chce na začátku příštího roku navrhnout změnu jednacího řádu Sněmovny. Čas na projednání zákonů by měl být omezený a rozdělený mezi jednotlivé poslanecké kluby, řekla na tiskové konferenci místopředsedkyně hnutí a Sněmovny Jaroslava Jermanová. Podle Martina Plíška z opoziční TOP 09 jde o další pokus o prosazení „náhubkového“ zákona a o umlčení opozice.

ANO říká, že chce v budoucnu předejít obstrukcím, které provázejí například projednávání předlohy o zavedení elektronické evidence tržeb. Při návrhu změny pravidel pro projednávání zákonů se hnutí inspirovalo v Německu. Plíšek podotkl, že Jermanová v příslušném sněmovním podvýboru s podobnými návrhy opakovaně neuspěla. „Věřím, že ostatní parlamentní strany takové návrhy na omezení svobody slova ve Sněmovně jednoznačně odmítnou,“ řekl Plíšek.

Poslanci ANO mluví o principu takzvané strukturované debaty. „Každý zákon by měl nějakou dotaci, ta by byla rozdělena mezi kluby,“ popsala Jermanová. Čas určený klubu by pak mohli vyčerpat buď jednotliví poslanci, kteří se předem přihlásí v rámci svého klubu, nebo jeden poslanec. „Buď si může jeden člověk vzít celou tu dotaci, nebo si ji rozdělí mezi sebou,“ uvedla Jermanová.

Podle prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka je možné i to, že by jednotlivé kluby nedostaly stejnou časovou dotaci. Záleželo by na tom, kolik mají poslanců. „Ve vyspělých demokraciích, kde demokracie nebyla přerušena jako v České republice, tento princip odpovídá výsledkům voleb,“ poznamenal Faltýnek.

O změně jednacího řádu hovořili zástupci vládního hnutí ANO už několikrát. Opozice jim vyčítala, že chtějí omezovat demokratickou diskusi poslanců. Političtí soupeři ANO se odvolávali na slova předsedy hnutí Andreje Babiše, který opakovaně prohlásil, že rozpravy ve Sněmovně zdržují nebo že Parlament je žvanírna. Podle Jermanové ale nynější opozice v minulosti prosazovala podobné změny inspirované německým modelem.

Stejně jako minulý pátek, kdy bylo na programu jednání o elektronické evidenci tržeb, přišli poslanci ANO vybaveni rekvizitami. Na tiskové konferenci vystoupili s tabulkami s natištěnými výroky poslanců ODS Zbyňka Stanjury a Marka Bendy. Stanjura podle jedné z tabulek před čtyřmi lety prohlásil: „Ten, kdo neumí za dvacet minut říct, co chce, tomu 21. minuta nestačí.“ Poslanec Benda podle ANO v lednu řekl: „Většina má právo bránit se teroru menšiny.“

Zákon o elektronické evidenci tržeb je v závěrečném třetím čtení. Hlasování se podle jednacího řádu může konat pouze ve středu nebo v pátek mezi 09:00 a 14:00. Vládní koalici se zatím nepovedlo hlasovaní o zákonu pro obstrukce TOP 09 a ODS prosadit.

(čtk)