Vladimír Šiška, kvůli jehož stíhání rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), čelí kvůli svému působení na ministerstvu obvinění ve dvou dalších kauzách Foto: archiv

Exnáměstek Šiška čelí obžalobě za IT zakázku na sociální dávky

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám na provoz systému výplaty sociálních dávek. Společně s Šiškou čelí obžalobě úředník z ministerstva vnitra.

Ministerstvu práce dvojice údajně způsobila škodu ve výši nejméně 282 milionů korun. Pražské vrchní státní zastupitelství to dnes uvedlo na svém webu. Mužům hrozí až 12 let vězení či propadnutí majetku. U zbylých dvou obviněných žalobce zastavil trestní stíhání.

Obžalovaní se údajně dopustili sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Státní zastupitelství jmenovitě neuvedlo, koho se obžaloba týká, zdroj obeznámený s vyšetřováním však potvrdil, že jedním z dvojice je Šiška. Druhým je podle dalšího zdroje Miroslav Duda, bývalý ředitel odboru rozvoje projektů a služeb eGovernmentu na ministerstvu vnitra.

„Státní zástupce současně rozhodl o zastavení trestního stíhání zbývajících dvou obviněných, neboť jejich jednání na základě výsledků vyšetřování neshledal trestným,“ napsal na webu dozorující žalobce Zdeněk Matula. Z kontextu vyplývá, že tito dva bývalí obvinění zastupovali soukromé společnosti.

Kauza se týká výběru dodavatele služeb souvisejících s přechodem ministerstva na nový koncept řešení a služeb spojených s provozem nových systémů na výplatu dávek v oblasti politiky zaměstnanosti, hmotné nouze a sociálních služeb. „Obvinění jednající za ministerstvo vnitra, resp. ministerstvo práce a sociálních věcí, opatřili prospěch společnosti Fujitsu Technology Solutions s.r.o. ve výši 217,080.068,73 Kč,“ uvedl Matula.

Podle protikorupční policie, která letos v březnu navrhla obžalovat celkem čtyři lidi, uzavřelo ministerstvo práce v roce 2011 s několika firmami dohodu o tom, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek. Média dříve psala, že si firmy mohly přijít celkem zhruba na 386 milionů korun, což prý bylo o 180 milionů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo vše běžet při starém. Policisté původně v případu obvinili deset osob, u šesti z nich ale žalobci trestní stíhání už dříve zastavili.

Šiška, kvůli jehož stíhání rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), čelí kvůli svému působení na ministerstvu obvinění ve dvou dalších kauzách. Za vydírání jednatelů firmy OKsystem, která si na dohodu ministerstva s firmami stěžovala u antimonopolního úřadu, a za zneužití pravomoci dostal nepravomocně sedmiletý trest. Obžalován je také v souvislosti s miliardovou zakázkou na kontrolu sociálních dávek, kterou měla bez výběrového řízení získat firma IBM.

(čtk)