Kdo povede ERÚ po Novém roce? Vitásková, vládě navzdory

Konec tohoto roku je jako nekonečná přestřelka u O.K. Corralu. Namísto pistolníků se jí účastní česká vláda a ERÚ. Kdo zvítězí?

Energetický regulační úřad (ERÚ) přizná obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun. Informovala o tom dnes bez dalších podrobností Česká televize. ERÚ ani ministerstvo průmyslu zatím informaci nepotvrdily. Cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepíše podle ČT místo předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, místopředseda úřadu. Regulační úřad rozhodl poté, co nařízení vlády o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů dnes vyšlo ve Sbírce zákonů.

„Zveřejněním ve Sbírce zákonů nabylo nařízení vlády účinnosti a doufám, že Energetickému regulačnímu úřadu tak už nic nebrání vypsat cenové rozhodnutí na výplatu podpory pro podporované zdroje energie,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Minimálně poslední dva měsíce se česká vláda mimo jiné snaží nějakým způsobem vyřešit problém, který však mohl být sprovozen ze světa již dávno. Ten se jmenuje „vypsání podpory podporovaným zdrojům energie“, ve skutečnosti však „Alena Vitásková v čele ERÚ“. Situace již dospěla tak daleko, že namísto toho, aby vláda hledala konstruktivní řešení, jak nedopustit ekonomické problémy provozovatelům obnovitelných zdrojů energie a jejich věřitelům, je na ní patrná snaha o odstranění nepoddajné předsedkyně. Ta je daleko tvrdším hráčem, než se mnoha členům české vlády mohlo zdát.

Mediálním prostorem proletěla před Vánoci „kometa“, která měla zvěstovat, že vypsání podpory na rok 2016 již nic nebrání. Vláda na svém posledním letošním zasedání schválila nařízení, které prý vypsání této podpory umožňuje, aniž by to bylo v konfliktu s evropskou legislativou.

Zcela tak zapadla informace o tom, že vláda učinila ještě dříve jiný pokus o vyšachování předsedkyni ERÚ Vitáskové ze hry. Tím bylo schválení systemizace služebních míst od 1. 1. 2016. Podle této systemizace by tak měla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková od Nového roku spadat pod služební zákon. A jelikož je obviněna ze spáchání trestného činu, měla by tak automaticky ve své dosavadní funkci skončit.

Jenže…

Podle mluvčího Energetického regulačního úřadu to ale není tak jednoduché. Ba naopak, tento, zdánlivě geniální, vládní tah vlastně sesazení Vitáskové z čela ERÚ činí ještě obtížnějším. „Aby předsedkyně Energetického regulačního úřadu podléhala služebnímu poměru, musela by do něho nejprve vstoupit,“ sdělil Ekonomickému deníku mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. „Do služebního poměru se vstupuje složením slibu, na což má dotčená osoba 60 dní,“ dodal.

Z toho tedy vyplývá, že Alena Vitásková by do služebního poměru mohla vstoupit na konci února 2016. „To ale není vše. Aby paní předsedkyně do služebního poměru mohla vůbec vstupovat, musí být nejprve ukončeno její fungování ve stávajícím režimu, který podléhá energetickému zákonu. Ze své stávající funkce může odejít buď sama, nebo jí může odvolat prezident republiky, který se však nechal již dříve slyšet, že paní Vitáskovou odvolávat nehodlá,“ upřesnil Chvojka.

Pokud se tedy postoj prezidenta Zemana nezmění, nebo pokud Alena Vitásková nepřestane být ochotna čelit tlaku na svou osobu, bude za stávajících okolností Energetickému regulačnímu úřadu předsedat až do srpna 2017, kdy Aleně Vitáskové končí mandát.

Kdy skončí spor o vypsání podpory?

Jako nejpravděpodobnější řešení vleklé krize se však jeví, že Energetický regulační úřad obdrží z Bruselu dobrozdání, že podporu může vypsat. Jak jsme informovali, ERÚ se Bruselu dotázal nezávisle na vládě či ministerstvu průmyslu a obchodu s tím, že neví, kterému českému úřadu má věřit. Jádro pudla problému totiž tkví v tom, jak je podpora, o níž se jedná, posuzována. Zda jako nová či jako existující. V případě, že jde o podporu existující, pak ERÚ nepotřebuje k vypsání podpory notifikaci Evropské komise, pokud jde však o podporu novou, pak tuto notifikaci potřebuje. Jasno by mělo být záhy po Novém roce.

Petr Musil, Ekonimický deník