Václav Klaus a Jiří Weigl představili svou novou knihu Foto: Eva Paseková

Klaus a Weigl: Pochod mas migrantů do Evropy je hrozba, která může skončit katastrofou

Jeden z důvodů, proč do Evropy masově jdou přistěhovalci z jiných kultur a kontinentů, je existence Schengenu. Hranice států bez ochrany spolu s nulovou kontrolou hranic států vytvořily podmínky pro pochod migrantů do Evropy, uvedli Václav Klaus a Jiří Weigl na představení knihy Stěhování národů s.r.o.

Současně přestaly platit pojmy udržitelnost a předběžná opatrnost. Jde o skutečnou krizi, upozornil bývalý prezident Václav Klaus.

Jednotlivé země byly vždy schopny chránit své hranice, ale v současnosti se to neděje proto, že existuje Schengen, uvedl Jiří Weigl. „Kdyby Řecku hrozilo, že onen milión lidí zůstane v Řecku, chovalo by se jinak,“ uvedl s odkazem na tradičně velkou řeckou armádu spoluautor knihy Jiří Weigl. „Turecko by si nedovolilo posílat milióny lidí do Evropy,“ vysvětlil.

Na otázku České justice, jak vidí budoucnost Schengenu a co se musí stát, aby tento systém skončil, uvedl Jiří Weigl, že se stále diskutuje o ochraně vnějších hranic jako o podmínce existence tohoto systému, nikdo ale neříká, jaká je to politika a co přesně to znamená. Nikdo neříká, zda jde o zastavení migrantů, a nebo o jen o zajištění jejich organizovaného spořádaného pochodu do Evropy. „Jestliže zvítězí ten druhý pohled, tak jedinou obranou je ze Schengenu vystoupit,“ odpověděl na dotaz Jiří Weigl.

Evropa netrpí nedostatkem lidí, masovou migraci nepotřebuje

Podle bývalého prezidenta Václava Klause je masivní pochod lidí z jiných kontinentů a kultur do Evropy krizí nesrovnatelnou s Ukrajinou nebo Řeckem, jde o skutečnou krizi a „o řád vyšší a jinou věc“. Hustě osídlena Evropa podle Václava Klause s migranty nepotřebuje, a to ani jako pracovní sílu. Domnívat se, že přistěhovalci vyřeší zaměstnanost, je liché, uvedl bývalý prezident, který v knize uvádí, že na základě dostupných dat se kvalifikace migrantů nestrefuje do dostupných volných míst v Evropě.

„Evropa ve skutečnosti žádným nedostatkem lidí netrpí. Zejména, a to velmi rezolutně, odmítáme myšlenku, že existuje jakýsi předem daný a předem známý počet obyvatel, který by měl na našem kontinentě ,plánovaně´ žít. To je zrůdné sociálně-inženýrské myšlení,“ píší v knize Václav Klaus a Jiří Weigl k politiky předkládaným falešným důvodům, proč mají být do Evropy přesídleny masy lidí z Asie a Afriky. Jiří Weigl si naopak netroufá předpovědět, jak se přesídlením Afričanů a Arabů do Evropy naše sousedství změní.

Kde zůstaly pojmy udržitelnost a předběžná opatrnost?

„Přesídlíme lidi z jiné kultury, s jinými tradicemi, jinými zvyky k nám, ale nikdo se nezamýšlí, jak zde s nimi budeme žít,“ doplnil Václava Klause Jiří Weigl, který upozornil na absenci legislativcům nikoli neznámého pojem „udržitelnost“.

Skutečně, pojmy udržitelnost – životního prostředí, udržitelnost růstu – se přestaly používat. V souvislosti se statisíci příchozími z jiných kultur do Evropy se udržitelnost nepoužívá vůbec. „Přestávají platit slova jako udržitelnost. Jak dlouho to bude pokračovat? Kdo a jakou metodou to zastaví?“ položil Jiří Weigl v této souvislosti otázky.

Ani druhý pojem „princip předběžné opatrnosti“ není právníkům neznámý a drtivá většina právních profesionálů s ním denně pracuje kvůli vyloučení rizik a budoucích ohrožení a problémů. Podle Jiřího Weigla také princip předběžné opatrnosti najednou neplatí.Kdykoli bagr poprvé zaryje lopatu při stavbě silnice, předchází tomu stovky studií, analýz, dokumentů v rámci předběžné opatrnosti, uvedl Jiří Weigl. „V situace, kdy se mají v Evropě usadit statisíce imigrantů, se předběžná opatrnost nevyžaduje,“ upozornil Jiří Weigl.

„Experiment s usazováním statisíců až milionů většinou zcela neznámých lidí, přicházejících z absolutně odlišného kulturního a civilizačního prostředí, je vyjmut z jakéhokoli seriózního veřejného posuzování. Je téměř zakázáno o něm vůbec hovořit,“ upozorňují naopak autoři v knize Stěhování národů s.r.o.

Islám je základem svébytné a homogenní civilizace

Autoři Václav Klaus a Jiří Weigl se v knize nevyhnuli ani islámu, který podle nich mimořádně komplikuje jakékoli začlenění mas nově příchozích muslimů do evropské společnosti: „Islám není pouze náboženství v tom smyslu, jak jej v Evropě na základě vývoje křesťanské tradice dnes chápeme. Je to široký komplex náboženských představ spojených s normami chování a fungování jednotlivce i společnosti. Islámské právo šaríja je jeho integrální součástí…Islám je základem kompaktní svébytné civilizace s hlubokou tradicí a kulturní homogenitou. Proto je velmi odolný vůči cizím vlivům a snahám o asimilaci na jiném, než vlastním základě,“ popsali autoři v knize Stěhování národů s.r.o. důvody budoucího vzniku nepřátelských fragmentovaných společností. Tím se může tento velký sociální experiment proměnit v katastrofu, uzavírají autoři.

Oba autoři, bývalý prezident Václav Klaus i Jiří Weigl, jsou vzděláním ekonomové, Jiří Weigl je navíc vzděláním arabista.

(ire)