Renata Vesecká kvalifikaci pro funkci místopředsedkyně ERÚ má, brání se opakovaně Alena Vitásková, kterou stát opakovaně obvinil. Foto: Mediafax

Případ zločinu jmenování Vesecké končí, ERÚ dostal opatrovníka

Ke konci spěje případ jmenování Renaty Vesecké do funkce místopředsedkyně Energetického regulačního úřadu předsedkyní Alenou Vitáskovou. V současnosti začalo seznamování se spisem. Státní zástupce přidělil ERÚ opatrovnici z Jihlavy, která má za úkol připojit se za Úřad k trestnímu řízení s náhradou škody.

Případ, na jehož začátku si dne 27. května 2015 přišlo čtyřicet zasahujících policistů do ERÚ pro jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu Renaty Vesecké, končí: „Začalo seznamování se spisem, takže se domníváme, že věc spěje k obžalobě. Paní předsedkyně se brání všemi právními prostředky,“ uvedl na dotaz České justice mluvčí Úřadu Jiří Chvojka.

Jak vyplývá z jeho dalších slov, policie obdržela veškeré listinné dokumenty, které vyžadovala, včetně zápisů z porady oddělení, které odpovídá na dopisy: „V mezičase si policejní orgány vyžádaly asi kamion dokumentů, včetně například zápisů z porad oddělení, které čítají tři pracovníky, jejichž pracovní náplň je odpovídání dopisů,“ popsal pro Českou justici Jiří Chvojka.

Podle slov mluvčího došlo v případu aktuálně ke změně, když státní zástupce OSZ v Jihlavě Kamil Špelda přidělil ERÚ opatrovníka. „Pro tuto kauzu jsme získali od státního zástupce opatrovnici, jihlavskou advokátku Alenu Prchalovou, která má za úkol připojit se ke stíhání Vitáskové za ERÚ s náhradou škody,“ upřesnil na dotaz ohledně škody.

V případu je ze zneužití pravomoci úřední osoby obviněna předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Zločinu se měla dopustit tím, že jmenovala do funkce místopředsedkyně Úřadu Renatu Veseckou, aniž by advokátka údajně splňovala podmínku pro výkon funkce nejméně sedm let praxe v energetice. Jmenováním Vesecké měla podle policie Alena Vitásková způsobit škodu nejméně ve výši jeden milión korun, což je prospěch značný a sazba činí až deset let.

Na otázku České justice, zda ministerstvo průmyslu a obchodu bylo orgány činnými v trestním řízení vyzváno k vyčíslení škody, kterou měla jmenováním Renaty Vesecké ERÚ způsobit jeho předsedkyně Alena Vitásková a zda tuto škodu ministerstvo v tomto řízení uplatňuje, reagovalo už v červnu letošního roku ministerstvo dvojitým „ne“: „Ministerstvu průmyslu a obchodu žádná škoda doposud nevznikla, tudíž není co uplatňovat,“ uvedl na dotaz mluvčí ministerstva František Kotrba.

Uplatnit škodu, která vznikla nebo nevznikla, je nyní úkolem opatrovnice ERÚ z Jihlavy.

V případu zločinu jmenování Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ byly letos v červnu podány dvě ústavní stížnosti: jednu podal ERÚ a jednou podala sama Alena Vitásková.
Irena Válová