"Musím říct, že v některých stávajících písemnostech jsem se tedy nevyznal ani já coby právník," uvedl ministr Pelikán. Foto: MSp

Ředitel Rejstříku trestů Hodík končí, rozhodl Pelikán

Ředitel Rejstříku trestů Frantšek Hodík končí ke konci roku ve své funkci. Nedobrovolně. „Byly mi navrženy dvě alternativy, buď odvolání nebo odstoupení z osobních důvodů. Vybral jsem si tu druhou variantu,“ potvrdil informace České justice sám Hodík.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) byl podle infomací České justice nespokojený s Hodíkovou prací na přípravě evidence přestupků. Řediteli Rejstříku trestů varianty jeho konce ve funkci osobně předestřel náměstek pro sekci trestní politiky Vladimír Zimmel.

Podle mluvčí resortu Terezy Schejbalové Hodík skončil na vlastní žádost. Nahradí ho Radka Paulová. „Paulová se na nové pozici zaměří nejdříve na přípravu a finalizaci klíčového projektu registru přestupků, jehož spuštění ministerstvo plánuje v říjnu příštího roku,“ dodala mluvčí. Paulová je profesí právnička, působila například jako šéfka odborů specializovaných činností a veřejných zakázek jihočeské policie. Paulová je také zastupitelkou a členkou rady města Prachatice.

Registr přestupků by podle jeho tvůrců měl pomoci v boji proti drobné kriminalitě, zejména proti recidivistům. Podle kritiků ale v praxi příliš nepomůže. Za opakované přestupky má jejich pachatelům hrozit vyšší pokuta, trestným činem se ale nestanou, jak to požadoval Svaz měst a obcí. Přestupky by se v registru měly uchovávat pět let.
Úřady by do něj měly zapisovat především přestupky proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití, ale i některé další přestupky, s jejichž spácháním spojují zákony právní důsledky, například prokazování bezúhonnosti.

Rejstřík trestů je organizační složka státu podřízená Ministerstvu spravedlnosti, která vede evidenci osob pravomocně odsouzených soudy v trestním řízení a dále evidenci jiných skutečností významných pro trestní řízení. Údaje z evidence slouží pro potřebu trestního, občanskoprávního nebo správního řízení a k prokazování bezúhonnosti. Rejstřík trestů má sídlo v Praze.

(epa, čtk)