Frans Timmermans je holandský politik a diplomat, který v současnosti zastává funkci prvního místopředsedy Evropské komise Foto: Facebook

Místopředseda EK Frans Timmermans: 60% migrantů nemá důvod žádat o azyl

Šest z deseti přistěhovalců přijíždějících do Evropy, nemá žádný důvod žádat o azyl, vyplývá z  interních dokumentů Frontexu. Uvedl to místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Podle britské tajné služby jsou nyní zakládány bojové buňky v celé Evropě. Islámský stát mění identity lidí, kteří mizí z hledáčku tajné služby.

Holandský komisař a současně místopředseda Evropské komise Frans Timmermans v pondělí pro holandský deník NOS uvedl, že více než polovina příchozích do Evropy neutíká před konfliktem a nemá žádný důvod žádat o azyl. „Je jich více než 60%,“ citoval deník místopředsedu Evropské komise. Podle jeho slov je toto prohlášení založeno na statistice agentury pro ochranu hranic Frontex, která bude teprve zveřejněna.

Frans Timmermans je holandský politik a diplomat, který v současnosti zastává funkci prvního místopředsedy Evropské komise. V jeho portfoliu jsou vztahy mezi institucemi, vláda práva a charta základních práv.

Hluboké obavy veřejnosti

Islámský stát mění lidem identity, což znamená, že podezřelí, kteří byli sledováni, najednou zmizeli, uvedl v úterý k problému migrace britský deník The Telegraph, který rovněž cituje místopředsedu Evropské komise Franse Timmermanse. Podle něho šest z deseti přistěhovalců přijíždějících do Evropy jsou ekonomičtí migranti bez práva na azyl: „Je to 60% všech žadatelů o azyl. To jsou lidé, kteří nemají žádný důvod žádat o status uprchlíka,“ cituje také tento deník pondělní prohlášení Franse Timmermanse s odkazem na interní dokumenty Frontexu. Podle Timmermanse by tyto osoby měly být deportovány.

Britský ministr spravedlnosti Michael Gove k současné situaci dokonce prohlásil, že migrace je v Evropské unii „účelově nekontrolovaná“, což se stává předmětem hlubokých obav veřejnosti.

Islamisté staví na Balkáně centra pro výcvik ke zvláštnímu způsobu boje

Podle listu The Telegraph teroristické skupiny stále více využívají proudu přistěhovalců do Evropy k zakládání spících džihádistických buněk na celém kontinentu. Používají k tomu syrské a irácké pasy, které jsou nerozeznatelné od pravých. Nelze tak rozlišit uprchlíka s právem azylu od teroristy. Islámský stát vytvořil průmysl výroby pasů, kterými vybavuje své bojovníky. Originální pasy ukradl v Libyi, Sýrii a Iráku.

Vyšší úředník britské tajné služby uvedl, že Islámský stát využívá migrační krize k tomu, aby propašoval teroristické buňky do hlavních evropských zemí. Džihádisté cestují do Rakky, kde obdrží výcvik a novou identitu a pro bezpečnostní služby je nemožné je v proudu uprchlíků odhalit. Tito lidé pak cestují do Evropy s příkazy.

Informace potvrdila zpravodajská služby Spojených států amerických, která zajistila v Rakce tisíce nevyplněných pasů a nejméně jeden stroj na jejich tištění, uvedl The Telegraph. Deník dále cituje výrok řeckého velvyslance, který přiznává, že Řecko nemá žádný přístroj na jejich odhalení.

Varování Europolu

Europol v pondělí varoval, že Islámský stát staví výcviková centra na Balkáně a kolem hranic EU, kde jsou bojovníci cvičeni ke speciálnímu způsobu boje. Europol rovněž tento týden varoval před hrozbou teroristických útoků, ke kterým může nyní dojít kdykoli a kdekoli v Evropě.

(ire)