Generální ředitel VS Petr Dohnal a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) představují Koncepci vězeňství Foto: Eva Paseková

Pelikán představil koncepci vězeňství, kasační stížnost proti rozhodnutí soudu o Dohnalovi nepodá

Ministerstvo spravedlnosti dnes oficiálně představilo Koncepci vězeňství do roku 2025. Na tiskové konferenci vystoupil ministr Robert Pelikán (ANO), ředitel odboru vězeňství Michal Špejra a staronový generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Ten se ovšem na Koncepci vůbec nepodílel.

O obahu celé Koncepce vězeňství do roku 2025 už Česká justice jako první informovala. Jejími hlavními pilíři je větší zaměstnávání vězňů, zabránění recidivy, která osciluje kolem 70 procent, zabránění zneužívání návykových látek a celkově lepší práce s vězni za cílem jejich resocializace.

Generální ředitel Petr Dohnal nevidí problém v tom, že se na Koncepci nepodílel. „Já jsem se s ní ihned bedlivě seznámil, ty věci jsou mi blízké a odpovídají konceptu moderních evropských věznic,“ reagoval Dohnal na dotazy České justice.

Celou Koncepci vězeňství do roku 2025 si můžete přečíst zde.

Podle Pelikána je Koncepce výsledkem roční práce mnoha expertů. „Podobný materiál nám byl předložen v únoru minulého roku a my jsme na ministerstvu dospěli k závěru, že tohle není ono. Předchozí materiály byly dělány pro to, aby se napsaly a někam založily. Také se zabývaly otákou, jak dobře udělat vězení. A my si myslíme, že koncepce má být o něčem jiném, o člověku, o vězni a o tom jak zajistit, aby se do toho vězení už nikdy nevrátil,“ řekl Pelikán v narážce na koncepci, kterou připravoval „druhý“ generální ředitel VS Pavel Ondrášek ještě pod vedením bývalé ministryně Heleny Válkové (ANO).
Do této doby se podle Pelikána VS o tuto problematiku zajímala okrajově. Na dotazy České justice Pelikán dále odpověděl, že původní koncepce byla příliš stručná a byla to koncepce pouze Vězeňské služby, nová Koncepce je dílem širšího spektra odborníků.

V této souvislosti také Pelikán uvedl, že nepodá kasační stížnost proti soudnímu rozhodnutí, které vrátilo do čela Vězeňské služby Petra Dohnala. Doplnil, že už nemá důvod scházet se s Dohnalovým předchůdcem Pavlem Ondráškem, jehož další zařazení je nyní právě na Dohnalovi. Ondrášek řekl, že se chce s ministrem setkat a dohodnout se s ním. Trvá totiž na tom, že bezpečnostní sbor nadále vede společně s Dohnalem.

Ministr dále sdělil, že Koncepce je napsána na deset let a tak zatím nevidí problém v tom, že není jisté, kdy budou do praxe uvedeny tzv. náramky pro vězně. Do tendru na jejich dodání se totiž nikdo nepřihlásil. „Jejich osud není nejistý. Situaci nyní analyzujeme. Koncepce je na deset let a do té doby náramky určitě budou,“ řekl Pelikán.

Koncepce je podle ministra pojata jako cesta, jak vrátit odsouzeného zpět do společnosti. S vězni by se měl udělat novým způsobem vstupní pohovor, nastavení programu, který nemá být jen o výkonu trestu, ale pokusu o řešení jeho problémů. Podle Pelikána se bude rozhodovat, kam vězně umístit podle jeho osobnosti, podle vzdělání, jaká je možnost člověka zaměstnat a resocializovat. „Práce pro nás nekončí v okamžiku, kdy vězeň opustil brány věznice,“ dodal ministr.

Podle generálního ředitele VS Petra Dohnala je prioritou zajistit bezpečnost ve věznicích. Důraz také dal na zaměstnávání vězňů a jejich vzdělávání. „Vězeňská služba často disponuje věznicemi, které pamatují Rakousko-Uhersko. Rádi bychom věznice modernizovali, abychom mohli výhledově snížit počty střežících příslušníků a ti by se mohli věnovat velké prioritě, kterou nyní VS má, a to je zaměstnávání vězňů,“ řekl Petr Dohnal.

Dohnal se také na tiskové konferenci vyjádřil k tomu, že jím odvolaní zaměstnanci z generálního ředitelství na VS chystají žalobu. „Je to jejich občanské právo. Do této doby jsem odvolal pouze dva funkcionáře vězeňské služby,“ řekl ředitel VS.

Eva Paseková