Člen ústavně právního výboru Martin Plíšek Foto: archiv

Plíšek: Soudní znalci by měli skládat vstupní zkoušky

Posudky soudních znalců přímo ovlivňují rozsudky a tedy i životy mnoha lidí. Poslanec TOP 09 Martin Plíšek proto navrhuje, aby znalci skládali povinnou vstupní zkoušku a nebo aby bylo možné ověřit jejich znalosti.

„Současná podoba zákona o soudních znalcích je v mnoha ohledech nevyhovující až zastaralá. Přitom právě posudky znalců mají v mnoha sporech zásadní význam, a pokud nejsou vypracovány řádně, prodlužují řízení nebo vyloženě poškozují jeho účastníky,“ říká poslanec TOP 09 a člen sněmovního ústavně právního výboru Martin Plíšek.

I proto včera předložil návrh, který napravuje základní nedostatky současného zákona a zavádí pro znalce několik nových povinností. „Navrhuji, aby znalci museli složit vstupní zkoušku, která by byla podmínkou pro jejich jmenování. Chci také zavést povinnost znalce se soustavně vzdělávat i možnost přezkumu jeho odborných znalostí. Důležité jsou také vyšší sankce v případě jejich pochybení,“ vypočítává poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Vstupní zkouška by podle návrhu poslance Plíška měla testovat především to, jestli má znalec dostatečné znalosti pro svoji práci. Možné ověření odbornost znalce by pak bylo možné nařídit například ve chvíli, kdy by měl soud pochybnosti o odborné kvalitě samotných posudků.

„Pokud by bylo znalci nařízeno toto ověření znalostí, může mu být pozastaveno právo vykonávat jeho činnost do chvíle, než by odbornost dosvědčil,“ doplnil Martin Plíšek.

Návrh počítá také se zvýšením sankcí v případě, že se znalec dopustí přestupku nebo správního deliktu. Oproti současnosti by mohly být tyto sankce dvojnásobné.

(red)