Areál Nejvyššího soudu v Brně Foto: Wikipedia

Stavba nové budovy NS v Bayerově ulici začne nejspíš v létě

Stavba nové budovy Nejvyššího soudu (NS) na místě sousedního zchátralého domu by mohla začít v létě. Původně se hovořilo o únoru.

Termín dokončení se zatím neposouvá, soud chce nové kanceláře využívat v roce 2018. Předpokládané náklady činí 130 milionů korun. Kapacitní problémy se tím ale vyřeší jen provizorně – na několik následujících let. Nadále soud podle předsedy Pavla Šámala usiluje o nové, reprezentativní sídlo.

Bývalý činžovní dům v Bayerově ulici přiléhá k současnému sídlu soudu s průčelím obráceným do Burešovy ulice. Stát dům koupil v roce 2002 za 17 milionů korun. Odborná studie ukázala, že rekonstrukce není ekonomicky výhodná – lepší je dům zbořit a na jeho místě postavit nový objekt s kancelářemi, knihovnou a parkovacími místy.

NS nedávno převedl dům na ministerstvo spravedlnosti, které stavbu zaštítí. „Zastáváme ten názor, že předseda soudu tady není od toho, aby stavěl budovy, ale aby řídil soud po stránce personální, materiální a tak dále. Stavba budovy je přece jenom něco jiného,“ řekl předseda Pavel Šámal. V nejbližších měsících je nutné vybrat technický dozor, revidovat projekt a určit firmu, která provede stavební práce. Demolice a následná stavba by mohla začít v červenci či srpnu.

Budova v Bayerově ulici je řadu let prázdná, v půlročních intervalech ji navštěvuje statik a soud průběžně investuje další peníze, aby dům bezprostředně neohrožoval okolí. Nedostatek míst pro soudce a asistenty nyní soud řeší zřizováním detašovaných pracovišť. Za nájmy zaplatí ročně milion korun.

Současné sídlo NS vzniklo v letech 1931 až 1932 pro Všeobecný penzijní ústav. „Je to sice cenná funkcionalistická stavba, ale nebyla stavěna pro soud,“ uvedl Šámal. Doufá, že jednou NS získá sídlo podobné těm, která mají v centru Brna Ústavní soud a Nejvyšší správní soud. O konkrétní lokalitě či budově spekulovat nechce, vše prý záleží na financích. „Jsem v tomto směru optimista, věřím, že nějaké řešení se v příštích deseti letech najde,“ konstatoval Šámal.

(čtk, epa)