Předsedkyně podvýboru pro justici a soudcovskou samosprávu Helena Válková a předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc Foto: archiv

Poslanci ÚPV míří do Brna. Se zástupci justice projednají azylové řízení nebo soudcovskou samosprávu

Navštívit vrcholné instituce české justice se během úterý a středy chystají navštívit poslanci ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny.

Na programu mají například návštěvu Nejvyššího správního soudu nebo Nejvyššího státního zastupitelství, ale i večeři s hejtmanem jihomoravského kraje Michalem Haškem (ČSSD).

Ústavně právní výbor se do hlavního města české justice podívá po dvou letech. V úterý zákonodárci navštíví Ústavní soud, Nejvyšší správní soud nebo Nejvyšší státní zastupitelství. Ve středu je pak čeká návštěva úřadu Veřejného ochránce práv a Nejvyššího soudu. „Cílem je návštěva nejvyšších soudních institucí. Rádi bychom projednali nejen aktuální zákony a pohled z justiční praxe. V případě ombudsmanky pak chceme debatovat mimo jiné otázku vězeňství a ochranu seniorů,“ sdělil České justici předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Diskuze by tak měla proběhnout zejména o volebním zákonu, o financování politických stran, o zákonu o shromažďování nebo o procesu tvorby nového trestního řádu. Podle Tejce budou chtít poslanci s představiteli justice vést diskuzi i o azylovém řízení nebo soudcovské samosprávě. Právě předseda NSS Josef Baxa a předseda NS Pavel Šámal vzik Nejvyšší rady soudnictví dlouhodobě prosazují.

(epa)