Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Poslanci podpořili zabavování řidičáků neplatičům alimentů

Exekutoři možná budou moci zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za studující děti do 26 let. Novelu exekučního řádu skupiny poslanců z KSČM, ČSSD a hnutí ANO podpořila v dnešním úvodním kole Sněmovna. Předlohou se bude zabývat ústavně-právní výbor.

Vykonavatelé nyní můžou pozastavit řidičský průkaz jen dlužníkům alimentů za nezletilé, tedy děti do 18 let. Podle předkladatelů je toto omezení diskriminační, novela by situaci narovnala. „Mohla by ulehčit život řadě mladých lidí,“ řekl za předkladatele Zdeněk Ondráček (KSČM).

„Není podstatné, kdo něco navrhuje, ale co navrhuje,“ podpořil normu bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jde podle něho o jednoduchou zásadu, že když má někdo na benzin, měl by mít i na alimenty. Pro úpravu se vyslovili taky předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch a Radek Vondráček (ANO), který ale zároveň upozornil na to, že lidé po 18. roce věku už jsou v jiném právním postavení než nezletilí. Novela si proto ve výboru asi vyžádá změny.

Autoři předlohy poukazují na to, že hrozba zabavení řidičského průkazu je účinným nástrojem k úhradě dluhu na výživném. Řidičský průkaz není možné podle řádu pozastavit jen motoristům, kteří jej potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky.

Novela leží ve Sněmovně už od června 2014. Předkladatelé původně počítali s tím, že bude účinná už od loňského roku.

Zákonodárci v tomto volebním období už exekuce v několika novelách upravovali. Šlo například o vyšší ochranu majetku nezadluženého z manželů, rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které exekutor nesmí dlužníkům doma zabavit a omezení úhrad nuceným prodejem realit. Ze všech exekucí se navíc musí pořizovat obrazové záznamy. Stanovil se taky postup exekuce tak, že prodej nemovitosti má být až na posledním místě. Snížily se advokátní odměny při vymáhání menších opakujících se pohledávek.

Ministerstvo spravedlnosti nyní uvažuje o zavedení záloh na náklady exekucí, které by platili věřitelé, a o zpoplatnění exekučních návrhů. Má to vést k větší odpovědnosti věřitelů za to, komu půjčili. Skončil by taky současný stav, kdy lidé, za něž se exekucí dluh uhradí, zprostředkovaně platí náklady i za dlužníky, na nichž se nic nevymůže.

(čtk)