Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Poslanci schválili TOPO, firmy budou moci být trestány za víc činů než nyní

Okruh trestných činů, za něž mohou nést odpovědnost firmy, se zřejmě významně rozšíří. Soud ale bude moci společnosti trestní odpovědnosti v některých případech zprostit. Novelu příslušného zákona dnes schválila Sněmovna. Firmy se budou moci podle předlohy nově dopustit i pomluvy, což kritizuje Unie vydavatelů a Sdružení pro internetový rozvoj. Poukazují na možné omezení svobody projevu a médií.

Zákon podle vládního návrhu nově stanoví, že společnosti budou moci být stíhány za všechny trestné činy kromě těch, jež budou výslovně vyloučeny. Nyní je tomu naopak. Pomluva k nim přibyla na návrh Zdeňka Ondráčka (KSČM), který podpořil ústavně-právní výbor. Ondráček jej zdůvodnil nynější právní nerovností například mezi provozovateli rozhlasového nebo televizního vysílání, pokud podnikají jako fyzická osoba, nebo jako právnická osoba.

O konferenci, kterou k problematice trestní odpovědnosti právnických osob uspořádala Česká justice, si můžete přečíst zde.

Vydavatelé tvrdí, že ustanovení by mohlo dostat provozovatele sdělovacích prostředků do existenčních potíží a mohlo by sloužit k vypořádání s „neposlušnými“ médii. Sdružení varovalo před faktickým zavedením cenzury.

Někteří poslanci vyjadřovali v souvislosti s novelou obavy z kriminalizace firem. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů František Laudát proto podal návrh na zamítnutí normy, poslanci jej ale dnes zamítli. Na návrh právního výboru se do novely dostala úprava zpravodajky Marie Benešové a Jana Chvojky (oba ČSSD), podle níž se společnost trestní odpovědnosti zprostí, pokud vynaložila veškeré možné úsilí, aby spáchání protiprávního jednání zabránila. Jde například o to, že firma měla etický nebo protikorupční kodex.

„Zákon se stane neúčinným. Právnická osoba se může zprostit téměř vždy,“ kritizoval úpravu lidovec Ludvík Hovorka. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ji ale označil za běžné ustanovení, důležité podle něho je, jak bude fungovat v praxi. Obavy už dříve krotili i doborníci, které Česká justice oslovila. Marek Benda z ODS upozornil na to, že podobná pasáž je v občanském právu. „Najednou máme pocit, že trestní právo má být přísnější?“ tázal se.

Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Pokud bude úprava o vyvinění firem platit, média už dřív upozornila na to, že by se zřejmě zastavily kauzy typu Metrostavu nebo Agrotecu ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Metrostav patří mezi společnosti, které jsou stíhané v korupčním případu kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, Agrotec v případu zakázek České pošty.

Sněmovna vyřadila z okruhu trestných činů, které mohou společnosti spáchat, porušování pravidel hospodářské soutěže. Řeší je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Celou předlohu kritizoval Martin Plíšek z TOP 09. Seznam trestných činů, kterých se budou moci firmy dopustit, označil za nahodilý. Poukázal například na to, že společnost bude moci spáchat neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, loupež nebo ohrožení pohlavní nemocí. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa zákon smaže konkrétní odpovědnost jednotlivce za spáchání nějakého trestného činu. Jiní poslanci s takovým výkladem nesouhlasili, odpovědnost podle nich ponese jednotlivec i firma. S návrhem na opakování druhého čtení, v němž by se předloha mohla opět upravovat, Filip neuspěl.

(čtk, epa)