Pokud by takto fungovala občanskoprávní justice v každém jednotlivém případě, pak by asi panovala všeobecná spokojenost,“ řekl České justici Libor Vávra.

Předseda MS v Praze Vávra se brání: Rychleji kauzu Lidového domu projednat nešlo

Sociální demokracie se chce v kauze Altner a spor o Lidový dům dovoláním u Nejvyššího soudu bránit mimo jiné tím, že řízení u soudu trvalo neúměrně dlouho a zdržely ho průtahy. ČSSD pak se pak dlužná částka navýšila o astronomické penále. S podobným argumentem ale spíše neuspěje. Průtahy totiž podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry nezpůsobily soudy, ale zejména žalobce, bývalý advokát Zdeněk Altner.

Soudy Altnerovi pravomocně přiznaly, že mu sociální demokraté musí zaplatit částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD.

„Tady se bavíme o smlouvě, která byla podepsaná před 19 lety, mluvíme o soudním řízení, které trvalo 16 let, z toho 12 let trvalo řízení před Městským soudem v Praze. To je naprosto neuvěřitelná věc. Myslím, že rozhodnutí soudu nezohledňuje fakt, kdo protahoval dvanáct let soudní řízení. To nebyla sociální demokracie, která zapříčinila, že soudní řízení trvalo tak dlouho,“ brání se délce řízení premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra ale takovou kritiku odmítá. Podle něj sociální demokracie udělala chybu, že po rozsudku nezaplatila dlužnou částku co nejdříve. Až pak by podle něj bylo optimální se bránit dalšími opravnými prostředky v mezích zákona. Vávra si nechal zpracovat údaje o všech řízení na Městském soudě v Praze ze kterých podle něj vyplývá, že soud sám o sobě žádné průtahy nezpůsobil.

Řízení trvalo tak dlouho kvůli námitkám žalobce, advokáta Altnera, který například opakovaně žádal odpuštění soudních poplatků. Podle Vávry jde o výjimku, protože podobné způsoby, které zdržují celý proces, obvykle využívá žalovaný. „I pro mě bylo příjemně překvapivé, že místní soud postupoval velmi důsledně. Rychleji to v rámci odvolacího soudu projednat nešlo. Ta věc byla vždy rozhodnuta do měsíce, nejdéle trvalo meritorní rozhodnutí a to trvalo do tří měsíců od chvíle, kdy k nám věc přišla. Pokud by takto fungovala občanskoprávní justice v každém jednotlivém případě, pak by asi panovala všeobecná spokojenost,“ řekl České justici Libor Vávra.

Eva Paseková