Nejvyšší státní zástupce ČR Pavel Zeman a generální prokurátor ČLR Cchao Ťien-ming při podpisu memoranda, foto: Petr Malý

Zeman podepsal spolupráci s generálním prokurátorem Číny Ťien-mingem

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se dohodl s generálním prokurátorem Čínské lidové republiky Cchao Ťien-mingem na spolupráci orgánů veřejné žaloby v obou zemích. Čínský generální prokurátor a český nejvyšší státní zástupce podepsali tento týden v Brně memorandum, v němž se „s respektem k právním systémům domovských států zavazují k výměně zkušeností a poznatků v boji s globálním zločinem“.

Memorandum je k dispozici na webu Nejvyššího státního zastupitelství. Podle jeho obsahu si bude NSZ s Nejvyšší lidovou prokuraturou Lidové republiky Čína například vyměňovat návštěvy delegací na nejvyšší úrovni, ustanoví prokurátory pro výzkum, komunikaci a trénink, bude si vyměňovat informace o legislativě a práci prokurátorů a rovněž si vymění nelepší praxi v boji proti zločinu. Účastníci budou podle dohody komunikovat písemně a dokumenty doplní překlady do angličtiny.

Nejvyšší státní zástupce si podle slov mluvčího NSZ od setkání se špičkami prokuratury nejlidnatější země světa slibuje zejména snadnější komunikaci a efektivnější vyřizování právní pomoci u konkrétních kriminálních případů. „Stále posilující obchodní vztahy mezi Českou republikou a Čínou s sebou přinášejí i riziko nárůstu velmi sofistikované hospodářské kriminality. Při odhalování a prokazování takové trestné činnosti se bez účinné pomoci zahraničních partnerů neobejdeme,“ uvedl k tomu Zeman.

Podle mluvčího NSZ Petra Malého se delegace čínských žalobců v čele s generálním prokurátorem zajímala o fungování státního zastupitelství v Česku a přiblížila vývoj, kterým v posledních letech prochází čínská justice včetně zaměření na boj proti korupci ve státní správě. „Obě strany se domluvily na dalších vzájemných setkáních nad jednotlivými odbornými tématy,“ uvedl Malý.

Minulý týden podepsali smlouvu o strategické spolupráci a třicet obchodních dohod čínský prezident s českým prezidentem Milošem Zemanem.
(ire)