Ministr Pelikán a jeho mluvčí Tereza Schejbalová foto: Eva Paseková

Pelikán odmítá devastaci legislativního odboru. Ministerstvo dělá náborovou kampaň

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo tvrzení předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, podle kterého šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) cíleně zdevastoval svůj legislativní odbor.  „Během funkčního období ministra Pelikána odešel z oddělení legislativy, které má čtyři desítky zaměstnanců, pouze jeden dlouholetý kolega,“ sdělila České justici mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Podle Kalouska oplývá Ministerstvo financí a spravedlnosti nevalnou kvalitou svých legislativních návrhů, které jsou předkládány vládě. „Oba dva ministři, ať už Babiš nebo Pelikán, zdevastovali svoje legislativní odbory. Vyhnali a zneuctili lidi, kteří skutečně představovali významnou část toho know-how státní správy a vzali si tam lidi, kteří mají možná spoustu dobré vůle, ale žádnou kvalifikaci. A na těch předlohách je to prostě vidět,“ řekl Kalousek v rozhovoru pro Českou justici.

Čtěte celý rozhovor: Kalousek: Nesmíme připustit, aby se ze státního zastupitelství stal čtvrtý pilíř ústavní moci.

Ministerstvo spravedlnosti to odmítá. Z legislativního odboru prý odešel pouze jeden odborník na trestní právo, který úřad opustil po dlouhodobé nemoci na vlastní žádost. „V žádném případě tedy, jak tvrdí pan Kalousek, nedošlo k devastaci odboru a už vůbec ne k odchodu dlouholetých odborníků, kteří naopak na odboru legislativy nadále působí. Není jasné, na základě jaký informací pak poslanec Kalousek toto tvrdí. Nadto v roce 2015 a 2016 naopak na odbor legislativy nastoupilo 20 nových zaměstnanců,“ reagovala na slova předsedy TOP 09 Tereza Schejbalová. Podle ní na ministerstvu probíhá intenzivní náborová kampaň, která má za cíl dále posílit legislativní odbor.

Legislativní návrhy z pera Pelikánova resortu čelí poměrně časté kritice. Například návrh zákon o státním zastupitelství musela Legislativní rada vlády pro vážné nedostatky na ministerstvo dvakrát vracet. „Debaty na Legislativní radě vlády o návrzích Ministerstva spravedlnosti by byly kratší, kdyby normy, které jsou legislativní radě předkládány, byly lépe připraveny. Není doopravdy běžné, abychom některé normy přerušovali dvakrát a projednali je až na třetí pokus,“ komentoval celý proces předseda LRV Jiří Dienstbier (ČSSD).

(epa)