Státní zástupkyně Dagmar Máchová Foto: archiv

Po akci ÚOOZ byli obviněni tři lidé včetně policisty, policie prohledala kancelář státní zástupkyně Máchové

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil po středečním zásahu ve vnitřních strukturách policie tři lidi. Jeden z nich je příslušníkem protikorupční policie a další členem Celní správy ČR. Na webu o tom dnes informovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku souvisí podle ní s neoprávněným předáváním informací z trestních řízení a uzavřených systémů bezpečnostních složek. Prověřování případu trvalo tři roky. K totožnosti třetího obviněného Bradáčová nic neuvedla.

Policie ve středu zadržela několik lidí, mezi nimi podle serveru aktuálně.cz i detektiva protikorupčního útvaru Radka Holuba. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej potvrdil, že došlo k „omezení na osobní svobodě jednoho policisty z útvaru“, podrobnosti však nesdělil.

Mezi deseti zadrženými byl podle webu týdeníku Respekt i kriminalista Pavel Klučka, který vede v pražské policii odbor hospodářské kriminality. Jeho tým, u kterého byly nedávno nalezeny odposlechy, vyšetřuje mimo jiné kauzu farmy Čapí hnízdo. S vyšetřováním kauzy však zásah podle policie nesouvisí.

„Musím kategoricky vyloučit, že tento případ má cokoliv společného s vyšetřováním tzv. případu Čapí hnízdo. Lživé je i to, že by v této souvislosti byl někdo ´odstaven´ od tohoto případu, jak uvádějí některé sdělovací prostředky,“ uvedl na webu náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Mezi dalšími lidmi, o které se policie zajímá je podle médií i policista Pavel Nevtípil nebo státní zástupkyně Dagmar Máchová, jejíž kancelář dnes detektivové ÚOOZ prohledávali.

Skupinu, která se údajně činu dopustila, vedl podle Respektu bývalý policista Igor Gáborík, který sděloval informace z vyšetřování jednomu z vlivných pražských lobbistů. Respekt dále napsal, že Gáborík byl kdysi i policejní spojkou Radovana Krejčíře a od sboru odešel před 15 lety.

Policie se případem začala zabývat už v říjnu 2013. O rok později bylo vyšetřování delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Důvodem byla podle Bradáčové „ekonomika a samotné naplnění účelu trestního řízení“.

Kromě zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku padlo obvinění také za přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a rovněž za podplacení.

Máchovou a policejní vyšetřovatele už od loňského dubna prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli kauze opencard. Podnět k tomu dala sněmovní vyšetřovací komise, podle níž chybovali, když před soud poslali jen řadové úředníky pražského magistrátu.

Máchová v minulosti dozorovala i kauzu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, v níž byli obžalováni podnikatel Vladimír Sitta mladší a jeho otec za údajné tunelování tiskárny. Za policii vedli stíhání právě Nevtípil a Klučka. Po verdiktu pražského městského soudu, který na podzim 2015 muže uznal vinnými, byla Máchová kritizována za to, že se v případu vůbec nezabývala rolí lobbisty Iva Rittiga.

(čtk)