Podle Miroslava Kalouska stačí, aby ministr Pilný veřejně vystoupil a řekl: „Ujišťuji veřejnost, že to nebyla pouhá účetní operace, ale že v okamžiku, kdy si emitenti kupovali dluhopisy, tak je také ze svých zdaněných peněz zaplatili.“ Foto: TOP 09

Předseda TOP 09: Pelikán s Babišem cíleně zdevastovali své legislativní odbory

Když byl ministrem financí, budil se prý v noci hrůzou, že mu odborech na ministerstvu nezůstanou roky prověření odborníci, kteří stáli za chodem celého úřadu a jednotlivých odborů. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Českou justici, který vyjde již zítra, kritizuje ministra financí Andreje Babiše, že záměrně vyhnal odborníky z legislativního odboru. Podobně tak podle něj učinil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (oba ANO).

Podle Miroslava Kalouska je otázka kontinuity na legislativním odboru klíčová. „Mohu hovořit jako poučený uživatel. Ale hodně použitelný uživatel. Pětadvacet let pracuji ve státní správě s legislativními předlohami. Ač jsem neprávník, uvědomuji si, že legislativa je královská disciplína,“ míní předseda TOP 09 s tím, že být dobrým soudcem nebo advokátem ještě neznamená, že umíte kvalitně zpracovat legislativní návrh.

Kalousek v rozhovoru pro Českou justici hovoří o tom, co je v kuloárech veřejným tajemstvím. Kvalita návrhů z dílny Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva financí výrazně zaostává za ostatními resorty. „Marně si kladu otázku, jak se to dá brzy napravit, protože na těch odborech už není nikdo, od koho by se to ti mladí mohli učit,“ říká Kalousek v rozhovoru, ve kterém představil nejen vize TOP 09 v oblasti justice.

Co si Miroslav Kalousek myslí o kauze Vlasty Parkanové nebo zákonu o státním zastupitelství? Čtěte již zítra.

(epa)