Zachrání političtí mecenáši objekt věznice? Foto: arhiv

Senátor Valenta vyzval Babiše: Přispějte na zchátralou věznici, přispěji také

Zchátralá věznice v Uherském Hradišti se v posledních dnech stala žhavým politickým tématem. Ministr financí Andrej Babiš se nyní zasazuje o to, aby zde vznikl památník zločinů komunismu. Zároveň vyzval zdejšího senátora a miliardáře Ivo Valentu, ať na rekonstrukci přispěje. Podle dřívějších propočtů by si rekonstrukce budovy vyžádala investice v řádech stovek milionů korun.

Uherskohradišťská věznice je významnou památkou připomínající léta teroru dvou totalitních režimů minulého století a ojedinělý takto zachovaný objekt svého druhu v České republice. V minulosti tady komunistický režim věznil, mučil a v některých případech také vraždil své nevinné oběti. Nyní však objekt nemá využití. Přestože by o ní stál místní okresní soud, Ministerstvo spravedlnosti mu nechce vyhovět. A to ani přes námitky soudu, že nyní sídlí v nevyhovující budově.

Čtěte také: Spor o věznici v Uherském Hradišti se vyostřuje. Předsedkyně okresního soudu se brání plánům Pelikána

S návrhem na vznik památníku na zločiny komunismu nyní přichází ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Mladí lidé by si podle něj měli připomínat věci, které se v káznici děly za minulého režimu. „Mají tam miliardáře a mecenáše Valentu, tak ať na to dá nějaké peníze. Já bydlím v Průhonicích, investoval jsem tam 600 milionů korun do sokolovny, domova důchodců i hotelu, tak ať Valenta také pomůže,“ řekl ministr financí Aktuálně.cz

Podle Valenty je dobře, že se o stavu věznice začalo mluvit, jen je škoda, že se tak děje před blížícími se volbami. „Je to zajímavá výzva, pane ministře. Rád ji přijímám za předpokladu, že se i vy sám budete podílet na této finanční pomoci. Pokud tedy i vy přispějete ze svých soukromých finančních prostředků na rekonstrukci uherskohradišťské věznice, jsem připraven stejnou částkou pomoci já. Věřím, že bychom tak společně vyslali jasný signál, že nám skutečně jde o budoucí osud věznice, nikoliv jen politické zneužívání tohoto tématu,“ vzkázal nyní Babišovi Ivo Valenta s tím, že se těší, až ministr věznici osobně navštíví.

Senátor Ivo Valenta (vlevo) Foto: Eva Paseková
Senátor Ivo Valenta (vlevo) Foto: Eva Paseková

Ve věci využití věznice v Uherském Hradišti opakovaně interpeloval ministra spravedlnosti Roberta Pelikána poslanec Antonín Seďa. Ten stále stojí za předsedkyní okresního soudu Helenou Kurfiřtovou a plánem, aby se káznice zrekonstruovala ve prospěch budovy okresního soudu. Plány ministra Babiše příliš nechápe. „Co se týká tohoto funkčního období, tak jsem o věznici hovořil s panem premiérem, ministrem financí, ministrem kultury a ministry spravedlnosti. To, že bývalá paní minstryně spravedlnosti podporovala tento záměr bylo v pořádku, protože Okresní soud v Uherském Hradišti sídlí v nevyhovujíích prostorech. A pan ministr Pelikán se na tyto prostory, ani na bývalou věznici nebyl podívat, takže „vaří“ pouze z toho, co mu poskytli jeho poradci. Protože úředníci byli naopak přesvšdčeni o potřebnosti rekonstrukce,“ sdělil Seďa České justici s tím, že objekt by měl být využít nejen pro okresní soud, ale i státní zastupitelství, mediační a probační službu a dokonce i pro finanční úřad. „Nechápu stanovisko nejen pana ministra spravedlnosti, ale i pana ministra financí. Podle mého názoru i z hlediska provozních nákladů stačí malé muzeum s pietním místem, které by připomínalo hrůzy totalit. Já jsem byl vždy proti megalomanským a velmi nákladným projektům, které neefektivně vynakládají finanční prostředky daňových poplatníků,“ dodal Seďa.

Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známé se ale stalo hlavně kvůli krutým metodám vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Věznice sloužila svému účelu do roku 1960. V budově byly následně kanceláře a sklady, potom byla prázdná a chátrala.

Další záměry využití se neuskutečnily, a to včetně nápadu z 90. let minulého století, kdy se uvažovalo o obnovení věznice a vzniku justičního areálu. Budovu se pak pokusila od ministerstva získat zpět radnice, ale neúspěšně. Objekt nyní využívá okresní soud k uskladnění spisů.

(epa)