Interiér věznice v Ostrově Foto: vscr.cz

Věznice v Ostrově rozšířila kapacitu, i tak má ale nadstav

Věznice v Ostrově dnes otevřela po rekonstrukci nové oddělení, které umožní umístění dalších 44 vězňů. I tak má ale věznice, která má při dodržení normy čtyř čtverečných metrů na vězně kapacitu pro 952 vězňů, nadstav. Aktuálně v ní je ve vazbě nebo ve výkonu trestu 1085 lidí, řekl dnes novinářům ředitel věznice Pavel Zange.

„Rekonstrukce byla započata před měsícem. Byly to hlavně údržbářské práce, postavení pár příček, nátěrové a další práce. To vše zajistili naši odsouzení, zařazení ve vnitřní údržbě. Pomáhali i vězni, kteří zde budou ubytováni,“ popsal Zange.

Původně navrhované řešení bylo vyčísleno zhruba na jeden milion korun, finančně nejnáročnější byly například protipožární dveře. Protipožární zabezpečení ale věznice nakonec vyřešila úsporněji, a tím značně snížila náklady na celou rekonstrukci vnitřní části objektu, vyšla jen na asi 130.000 korun.

Před dokončením nové části měla ostrovská věznice přeplněnost 120 procent, nové oddělení ji snížilo na 114 procent.

S přeplněností se ale potýká většina českých věznic. Jak dnes řekl náměstek generálního ředitele Vězeňské služby Simon Michailidis, nyní jsou české věznice přeplněné na 105 procent. Vrací se do nich totiž zejména lidé, kteří byli propuštěni při poslední amnestii. Ve středu evidovala Vězeňská služba ČR téměř 22.000 vězněných.

„Na tento vysoký nárůst reagujeme operativně a v rámci věznic vytipováváme další možné lokality, kde bychom ubytovací kapacity mohli rozšířit. Věznice v Ostrově nad Ohří je příkladem toho, že se jednotlivé věznice v regionech snaží v rámci jejich možností kapacity rozšiřovat,“ řekl Michailidis.

(čtk)