Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Foto: Eva Paseková

Bradáčová vysvětlovala poslancům, proč některé kauzy řeší policie místo GIBS

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dnes vysvětlovala členům sněmovní komise, proč některé kauzy řeší policie místo Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Komise důvody pochopila, řekl novinářům po jednání její předseda Václav Klučka (ČSSD). Jednání se uskutečnilo v utajeném režimu, a tak nemohl být konkrétnější. Naznačil však, že policie má například lepší prostředky pro vyšetřování než GIBS.

Bradáčová opustila jednání stálé komise pro kontrolu činnosti GIBS zhruba po hodině a půl. Novinářům o jeho průběhu nechtěla nic sdělit, protože poslancům řekla informace určené jen pro ně.

Klučka uvedl, že žalobkyně členy komise „mile“ překvapila, jelikož ji nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zprostil mlčenlivosti. „Obecně lze říci, že se jí podařilo dopodrobna rozvést možnosti spolupráce nebo nespolupráce s GIBS a hlavně pojem delegování a důvod, proč k tomu delegování došlo. Předpokládám, že členové komise tuto otázku pochopili,“ řekl. Delegování případu je plně v kompetenci státního zástupce. „Ona toto právo využila,“ doplnil poslanec.

Klučka také zmínil, že by chtěl kvůli GIBS uspořádat jednání s premiérem, kde by se diskutovalo o budoucnosti inspekce. V GIBS podle něj chybí peníze. „GIBS nemá na inovaci, nemá na nové prostředky, které se využívají třeba v jiných celostátních útvarech policie. To je potom špatné, když je takovýto rozdíl,“ podotkl. Domnívá se, že by se měla změnit i legislativa.

Aktuální kauza, kterou namísto GIBS řeší policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), se týká údajného předávání informací z trestních řízení. Po květnovém zásahu ve vnitřních strukturách policie útvar obvinil tři lidi: podle médií detektiva protikorupční policie Radka Holuba, expolicistu Igora Gáboríka a středočeského celníka Pavla Šímu.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tehdy uvedl, že ÚOOZ a dozorující Vrchní státní zastupitelství v Praze budou muset vysvětlit, proč případ nevyšetřuje GIBS. Připomněl, že jde už o druhý případ kriminality v řadách policie, který inspekce neřešila: loni v říjnu ÚOOZ zasahoval v Olomouckém kraji v případu s krycím názvem Vidkun, v němž jde o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů.

Pražské vrchní státní zastupitelství informovalo, že aktuální kauzou se třemi obviněnými se policie zabývá od října 2013, přičemž na ÚOOZ byla delegována o rok později. Jako důvod Bradáčová uvedla „ekonomiku a samotné naplnění účelu trestního řízení“.

(čtk)