Podle Mazánka nelze odchody policistů spojovat s tím, že by dali výpověď na znamení nesouhlasu se vznikem nového útvaru. Podle Mazánka jsou podmínky pro přijetí poměrně přísné a výběr vhodného policisty trvá delší dobu. Foto: policie.cz

Na šéfa nové policejní centrály se hlásí pouze Michal Mazánek

Do soutěže o šéfa nové Národní centrály proti organizovanému zločinu se přihlásil pouze ředitel celostátní kriminální policie Michal Mazánek. Uvedl to Respekt na webu. Centrála vznikne 1. srpna po kontroverzní reorganizaci policie. Policejní prezidium vyhlásilo na výběr šéfa nové centrály nabídkové řízení za podmínek, které splňovalo asi 70 policistů.

Česká justice již informovala, že nabídkové řízení na šéf centrály bylo ukončeno minulý týden.

Mazánek k policii nastoupil v březnu 1985. Během 31 let trvající kariéry prošel řadou funkcí na základních útvarech převážně ve Středočeském kraji. v roce 1993 byl převelen na Krajský úřad vyšetřování Středočeského kraje, kde se věnoval zejména vyšetřování vražd. Poté vystřídal několik funkcí až do funkce náměstka ředitele krajského ředitelství Středočeského kraje pro službu kriminální policie a vyšetřování, kterou vykonával do konce roku 2015.
Mazánek se mimo jiné podílel na vyšetřování takzvaných orlických vražd, jejichž oběti v 90. letech skončily na dně přehrady zalité louhem v sudech.
V minulosti také vedl speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval takzvanými pomníčky, neobjasněnými případy vražd. Nejznámějším úspěchem tohoto týmu bylo objasnění trojnásobné vraždy v obci Klučov na Kolínsku z roku 1990. Kriminalisté pachatele dopadli po 13 letech. V roli šéfa středočeské krajské kriminálky řídil a vedl týmy, které dopadly Viktora Kalivodu označovaného za „lesního vraha“ nebo pachatele trojnásobné vraždy v Mukařově.

Úzce spolupracuje se všemi policejními složkami, soudními znalci, státními zástupci a soudci. Policejní akademií ČR je pravidelně přibírán jako oponent bakalářských a diplomových prací, je či byl konzultantem a účastníkem pořadů „Na stopě“, „112“ a dalších, pořádá odborná školení, přednáší a publikuje. Je považován za jednoho z největších odborníků na práci s DNA v Česku.

Do výběru se mohli přihlásit stávající ředitelé útvarů s celorepublikovou působností, ale také například krajští ředitelé. Tyto podmínky prezidium uvedlo začátkem června.

Reorganizace policie vyvolala nedávno ostrý spor mezi ČSSD a hnutím ANO. Plánem na přeměnu se bude od pátku zabývat sněmovní vyšetřovací komise, výsledky by měla mít do konce října. Ve čtvrtek skončí u policie dosavadní ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

(čtk)