Dlužník si na soudního exekutora přinesl sekeru Foto: archiv

Dlužníci útočí na exekutory: Sekerou, nožem, ale i automobilem

Útoky cihlou, motykou, nájezdy autem, hrubé napadání i verbální útoky. Exekutoři čelí podobným atakům poměrně často. Šedesátiletý muž, který ve středu ráno v Ostravě postřelil nelegálně drženou útočnou puškou exekutora a úřednici a policistu, tak nebyl zdaleka výjimečným případem. Česká justice přináší příklady popis některých fyzických útoků na soudní exekutory z poslední doby.

12. ledna 2016 – Šestačtyřicetiletý muž v Napajedlech na Zlínsku střílel ve svém bytě na exekutory. Nikdo nebyl zraněn. Pachatel byl zadržen a obviněn z pokusu o vraždu.

28. května 2014 – Na vykonavatele exekuce najela modelka Vlaďka Erbová svým vozem. Muž skončil v nemocnici. Pokus o soupis movitých věcí skončil útokem automobilem Mercedes-Benz GL 350, který byl posléze zajištěn. Modelka řekla, že na exekutora najela omylem.

14. února 2013 – Jeseničtí policisté museli kvůli výhrůžkám střežit jesenický exekutorský úřad. Policejní manévry vyvolal telefonát muže, který tamním pracovníkům vyhrožoval postřílením. Telefonátu přitom předcházely i výhružné e-maily. Muže se policistům podařilo dopadnout, nikomu se nic nestalo.

28. února 2012 – Kopáním do hlavy napadl třiatřicetiletý muž ve Velkých Losinách na Šumpersku soudního exekutora. Zaútočil na něj poté, co muž začal zajišťovat k exekuci jeho vozidlo. Napadený muž i jeho kolega, který byl zasažen pepřovým sprejem, nakonec skončili na ošetření v nemocnici. Útočníka byl obviněn z výtržnictví a pokusu ublížení na zdraví.

7. ledna 2010 – Exekutory, kteří přišli do obce Křenovy na Domažlicku vykonat exekuci, ohrožoval devětatřicetiletý cizinec sekerou a bránil svůj majetek. Exekutoři se polekali, přerušili exekuci a odešli. Přivolaná policie muže zklidnila, později byl stíhán za nebezpečné vyhrožování a výtržnictví.

1. února 2008 – Nožem ohrožoval šestadvacetiletý muž z Přerovska dva soudní vykonavatele exekutorského úřadu. Mužům, kteří vstoupili do bytu zabavit majetek na základě usnesení soudu, vyhrožoval zabitím. Exekutoři nakonec na svou obranu použili pepřový sprej. Násilníka zadrželi policisté.

7. září 2007 – Čtyřiatřicetiletý muž exekutora srazil na zem a dvakrát kopl do hlavy. Poté vykonavatele vyhodil z bytu a nechtěl vydat ani firemní listiny a fotoaparát. Policisté případ kvalifikovali jako krádež a útok na veřejného činitele.

(epa, čtk)